Donatori najavili milijardu dolara za obnovu Iraka

MEĐUNARODNI donatori u nedjelju su objavili da će u dva fonda kojima upravljaju Ujedinjeni narodi i Svjetska banka dati milijardu dolara od 33 milijarde koliko je predviđeno za obnovu Iraka.

Nekoliko zemalja, koje su se protivile američkom ratu u Iraku, među njima Francuska i Njemačka, odbile su pružiti pomoć Bagdadu ako SAD i Velika Britanija, koje su sada ondje okupatorske vlasti, budu kontrolirale te fondove.

Te zemlje kažu da bi radije pomoć dale izravno Iraku ili uplatile u nezavisne fondove.

"Ovaj sastanak početak je davanja novca u fondove", rekao je Andy Bearpark, direktor operacija i infrastrukture u američkoj upravi nad Irakom.

Rekao je to tijekom dvodnevnoga sastanka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kojim se nastoji aktivirati pomoć najavljena u rujnu na donatorskoj konferenciji u Madridu.

Irački su dužnosnici u subotu predstavili projekte u vrijednosti od četiri milijarde dolara koje bi, prema njihovim riječima, donatori mogli financirati radi obnove zemlje nakon ratova i sankcija Ujedinjenih naroda.

Japan je kao najveći donator s 490 milijuna dolara pomoći predvodio donatorski odbor osnovan radi razmatranja rada fondova, službeno je priopćeno.

Sjedinjene Države su za obnovu Iraka namijenile 18,6 milijardi dolara, a američki dužnosnici kažu da će od toga desetak milijardi dati prije srpnja kad vlast u Iraku preuzima iračka vlada.

Pročitajte više