Donijeli zakon, a suce zaboravili: Kako ispitati maloljetnike bez kamere?!

NOVIM Zakonom o kaznenom postupku predviđeno je da se prvo ispitivanje osumnjičenika snima. Punoljetne ispituje Državno odvjetništvo, odnosno Uskok, a maloljetne suci istrage. Kako, međutim, to napraviti kada nema kamera?

Zakon ne radi razliku između maloljetnika i punoljetnika, tek u stavku 2. članka 275. navodi se da prvo ispitivanje snima. Ništa u pogledu toga ne stoji ni u Zakonu o sudovima za mladež. Tako su se suci u Splitu zabrinuli. Kako će odraditi svoj posao kada kamera nemaju pa ispitivanje moraju obaviti na stari način, diktiranjem u zapisnik?

Suci objektivni pa ne moraju snimati?!

Sa Vrhovnog suda neformalno su im objasnili da je sve u redu, premda se po slovu zakona to ne bi reklo. Pozvali su se, naime, na obrazloženje da se ispitivanje okrivljenika snima jer je tužilaštvo stranka u postupku. Na taj način osigurana je objektivnost postupka jer kamera sve bilježi.

S druge strane, to sucima istrage nije potrebno jer oni nisu stranka u postupku pa nema ni sumnje u njihovu objektivnost. Onda im ni kamere ne trebaju, valjda.

Nevolja je samo što ova situacija nije pretočena u zakonski normativ te se tako pruža mogućnost obrani da ospori iskaz, odnosno, dokaz pribavljen na način na koji to ne regulira novi Zakon o kaznenom postupku.

ZKP uveden navrat, nanos

Žurilo se navrat nanos sa novim ZKP-om koji je stupio na snagu početkom rujna, premda nisu osigurani svi materijalno-tehnički uvjeti. Suci u Splitu nemaju kamere, a i sobe za ispitivanje uređene su tek prije koji dan. Dosta je nedoumica, još više naputaka što i kako treba. 

Situacija sa opremom u Splitu je katastrofalna. Suci rade na računalima starim po 10 godina, a kamere im trebaju i za ispitivanje maloljetnih svjedoka, odnosno, oštećenika, koji moraju davati iskaz u posebnoj, odvojenoj prostoriji.

Dosta je kritika na rad sudova i sudaca, ali bez osnovnih uvjeta teško se može očekivati podizanje standarda. I da se trude koliko mogu, što vrijedi kada nemaju opremu bez koje ne mogu obaviti posao u zakonskim okvirima. 

Pročitajte više