Dopremljeno tijelo Dalibora Burazovića

POSMRTNI ostaci Dalibora Burazovića, hrvatskog vozača poginulog u napadu na konvoj u Iraku, kasno poslijepodne dopremljeni su u Novu Gradišku gdje ih je preuzela obitelj.

Na središnje novogradiško groblje s iračko-turske granice dovezao ga je osječki prijevoznik Eno Zjakić, koji je posljednju rutu od Turske do Hrvatske prešao u komadu - 48 sati bez spavanja.

"Bilo je dramatično, a najviše su pomogli njegovi kolege vozači i Ministarstvo vanjskih poslova. Problema je najviše bilo s liječnikom u Mosulu", kazao je Zjakić.

Kao najtužniji trenutak izdvojio je onaj kada su tijelo preuzimali u američkoj bazi. Nakon svega ipak kaže kako je ponosan što su on i Daliborov prijatelj Ivo Đogaš uspjeli u svom naumu.

U Novoj Gradiški posmrtne ostatke dočekala je i sestra Daliborka Šoljić. "Cijela je agonija završila, stigao je doma", rekla je kroz suze. Daliborka je zahvalila svima koji su pomogli u dopremanju tijela njezina brata u Hrvatsku: vozačima, prijevoznicima, Ministarstvu vanjskih poslova i novinarima.

"Svima se beskrajno zahvaljujem i nikad im se neću moći odužiti za sve što su učinili za Dalibora", rekla je.

Pogreb će biti sutra u 15 sati na središnjem groblju u Novoj Gradiški.

Tridesetogodišnji vozač Dalibor Burazović poginuo je prije više od dva tjedna u napadu pobunjenika na kamionski konvoj kod iračkog grada Mosula u blizini iračko-turske granice. Velik se problem pojavio oko preuzimanja tijela jer Hrvatska i Irak nemaju uspostavljene diplomatske odnose, pa ga nije bilo moguće dopremiti do turske granice službenim kanalima. Zato su hrvatski vozači u Iraku pokrenuli svoje neformalne veze na terenu i izborili se da ga mogu preuzeti s instituta za sudsku medicinu u Mosulu.

Zbog stanja na terenu, slabe komunikacije unutar Iraka i administrativnih problema, Burazovićevo tijelo, umjesto do srijede, u institutu je ostalo još danima, i hrvatski su ga vozači nakon nekoliko odgoda uspjeli preuzeti tek u subotu i prevesti ga do grada Zahoa na iračko-turskoj granici.

Tamo ga je preuzeo Eno Zjakić koji je još u prošlu nedjelju krenuo po njega zajedno s Daliborovim najboljim prijateljem Ivom Đogašem, i nakon više od dvije tisuće kilometara kroz Tursku i Bugarsku stigao do Hrvatske.



Pročitajte više