DORH i USKOK - podružnice HDZ-a za prljave poslove

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

USKOK i DORH su obične podružnice HDZ-a sa specijalizacijom rješavanja slučajeva politički ocvalih i otpisanih političara. Ništa drugo se ne da zaključiti iz patetične i plačljive tiskovne konferencije šefica obje HDZ-ove podružnice, zvanih USKOK i DORH, glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

Te dvije organizacije su u vrlo kratkom roku nagurale ne samo jednu nego tri vrlo jake i nezgodne afere - prva je slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac, u kojem nisu napravile ništa jer, eto, jadne nisu pronašle dovoljno dokaza. Zanimljivo, Ured europskog tužitelja je našao dokaze, i to dovoljno da se za osumnjičenje odredi istražni zatvor.

Druga afera je, naravno, bivša tužiteljica koja je naokolo šaputala na uho tajne podatke o aferi Agrokor, a treća posljedično povlačenje optužnice za Agrokor. Prošlo je već nekoliko godina, stižu nove generacije koje nemaju pojma što je bio Agrokor, a mi ne da nemamo presude - nemamo ni optužnice.

Agrokor se raspao prije više od četiri godine

Spomenimo prvo ovo treće jer u ovo izvanredno doba sv pomalo gubimo pojam o protoku vremena pa da se podsjetimo. Kriza Agrokora je na vidjelo izbila već davne 2017. godine. Još u siječnju te godine agencija Moody's smanjuje Agrokorov rejting, čime je tom koncernu otežano daljnje kreditiranje. Agrokor je iznimno utjecajan i velik i nastala je panika što će biti ako se raspadne pa HDZ na brzinu donosi Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji se realno odnosio samo na Agrokor. Tadašnji predsjednik uprave Agrokora Ivica Todorić traži primjenu tog Zakona, u travnju 2017. godine.

Temeljem tog zahtjeva nadležni trgovački sud imenuje Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom te je 10. travnja 2017. godine u Agrokoru d.d. i 77 Agrokorovih kompanija započeo postupak izvanredne uprave.

A sada slijedi zanimljivi dio - kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića podnio je Ante Ramljak i o tome održao presicu 9. listopada 2017. godine. Detalji kaznene prijave objavljeni su 8. studenoga 2017. godine - podsjetimo se.

Od toga su prošle više od četiri godine. Neki mladi ljudi su u međuvremenu prošli cijelu srednju školu. Neki drugi su završili fakultete. Pojavila se i traje globalna pandemija. Zemlja je četiri puta prošla svoj put oko Sunca. Naučili smo na online sastanke, predavanja i druženja.

Promijenio se cijeli svijet, osim optužnice u slučaju Agrokor. U četiri godine bi čovjek očekivao kaznenu osudu, da se zna je li Todorić kriv ili ne, a ne da još nije potvrđena ni optužnica. A oni u DORH-u i USKOK-u se, eto, na tipičan birokratski način opravdavaju da su radili!

Tipičan javni sektor - bitna je aktivnost, a ne rezultat

To vam je tipična priča o javnom sektoru - jedino je bitna aktivnost, a ne rezultat. Zamislite, nakon ovakvih blamaža, glavna državna odvjetnica se hvali da su, citiram, "održali dva stručna skupa". Koga briga? Koga je uopće briga jeste li održavali stručne skupove? Hoćemo li dobiti i izvještaj kakva je bila kava i jesu li za ručak bili oni fini mali gospodski sendviči ili ste razvlačili janjetinu i kapulicu? 

Nikoga ne zanima kakve skupove imate i koliko radite, građane koji vas plaćaju zanimaju rezultati! Da ne kompliciramo priču, oko Agrokora ima više postupaka, da stvari ondje ne štimaju doznali ste kao i svi mi ostali prije skoro pet godina, a preko četiri godine su prošle od formalne kaznene prijave oko Agrokora. Što ste radili četiri godine? Kada ćemo vidjeti sudski postupak i kada će doći do presuda? U narednom stoljeću? Čekat ćete da svi umru od starosti u stotoj godini da biste obustavili postupke? 

Da spomenemo još jedan detalj. Za nerad se u DORH-u ne možete opravdavati onako kako to voli raditi sudstvo - da su suci neovisni u postupanju. Zakon predviđa da je državni odvjetnik ovlašten preuzeti od svojeg zamjenika ili od nižega državnog odvjetnika postupanje u pojedinačnom predmetu. Nadalje, državni odvjetnik ovlašten je svom zamjeniku ili nižem državnom odvjetniku dati pisani obrazloženi nalog za poduzimanje određene državnoodvjetničke radnje.

U državnom odvjetništvu postoji subordinacija. Šefovi mogu nalagati postupanja, ubrzavati postupanja i preuzimati postupke. To znači da su odgovorni oni na vrhu. Što ste radili? Da ne spominjem da Agrokor kakav je postojao, takve snage i utjecaja, nikada nije ni trebao postojati - jeste li možda oko toga pokrenuli postupak ili se nadate da smo sve zaboravili?

Slučaj Žalac je nacionalna sramota

Što se tiče slučaja Žalac, imamo i nacionalnu i europsku sramotu. Aferu su otkrili novinari, pisalo se detaljno o svemu, u međuvremenu smo doznali da ste dobili i hrpu pouzdanih informacija o cijeloj priči. Imali ste informacije o nečemu što je, po onome što imamo javno objavljeno, bio prilično jeftin i jednostavan oblik muljaže. Ipak, niste našli ništa nezakonito u postupanju omiljene Plenkovićeve ministrice, koja je sve voljela rješavati telefonski. Zeznuli su se dužnosnici jer su se igrali europskim, a ne hrvatskim novcem. Da je u pitanju bio naš novac, pa da nije nadležan Ured europskog tužitelja, bilo bi papala maca, kako se to obično događa.

DORH i USKOK nisu vidjeli ništa nezakonito. Nismo dobili odgovore zašto niste vidjeli ništa nezakonito i jesu li sankcionirani oni koji nisu vidjeli? Ne vidite li i dalje ili nestašluke političara ne planirate vidjeti sve dok su moćni i utjecajni? Ili dok se ne upetljaju stranci jer Europa pazi svoj novac?

Gdje su ostavke?

Nakon ovakvih afera idu ostavke i čistke u sustavu jer ne radi upravo vaš sustav. DORH i USKOK ne vide nepravilnosti velike kao brdo. Plašite se svake utjecajne HDZ-ove šuše i pazite da se nikome značajnom ne zamjerite. Posebno ne vidite nepravilnosti ministara koji telefonski rješavaju stvari za svoje ljude, a premijer ih toliko voli da ni kad završe u zatvoru ne budu izbačeni iz stranke, nego suspendirani u stilu legendarnog Srećka Šojića kada "suspenzuje" Pantića.

Kada se govori o nedostatku povjerenja građana u institucije, oko čega imamo ozbiljnih problema svaki dan, DORH i USKOK su se potrudili to nepovjerenje povećati, djelujući kao podružnica vladajuće stanke za prljave poslove rješavanjem onih za koje su u stranci rekli da ih se treba riješiti ili za rješavanje onih koji su zbog previše afera već postali nezgodni za stranku. 

Trebala je postojati samo jedna tema vaše tiskovne konferencije - vaše ostavke. Ništa osim ostavki i isprike hrvatskom narodu niste trebale reći. Ovako ste postale samo još jedna podružnica vladajuće stranke. Podrumska. Na zgrade možete postaviti nove table: DORH i USKOK - podružnice HDZ-a za prljave poslove.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više