DORH ima poruke koje teško kompromitiraju Plenkovića. Što su poduzeli?

Foto: EPA/FAH

TJEDNIK Nacional je u novom broju objavio poruke iz mobitela uhićenog šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, kojeg USKOK tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, a uhićen je u svibnju 2020. godine u okviru afere Vjetroelektrane, kada je pala i notorna HDZ-ovka Josipa Rimac. Važno je odmah na početku zapamtiti da ova priče, dakle, počinje prije dvije i pol godine.

Naročito je u Nacionalovom članku zanimljivo dopisivanje između Jakupčića i glasnogovornika vlade Marka Milića, jednog od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića.

>> Objavljeno kako glasnogovornik vlade od šefa Hrvatskih šuma traži uhljebljivanje

Kako Marko Milić uhljebljuje u Hrvatskim šumama

"Niko Dujmović" - poruka je to koju je Marko Milić poslao Jakupčiću 30. 9. 2019. dok je ovaj još bio šef Hrvatskih šuma i dok još nije bio uhićen. "Raditi će, do godinu dana na određeno - takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP", odgovara Miliću Jakupčić.

"Hvala ti Kruno puno", odgovara Milić, koji je u međuvremenu potvrdio autentičnost poruka.

Dakle, čitamo kako najbliži suradnik Andreja Plenkovića uhljebljuje nekoga u državnoj firmi. Još se spominje i neki "Šef", tko bi to mogao biti?

Tko je AP? Zna se!

Andrej Plenković se kao "AP" direktno spominje pak u porukama koje su razmjenjivale njegova omiljena ministrica Gabrijela Žalac i već spomenuta Josipa Rimac.

>> Je li Andrej Plenković AP iz poruka Rimac i Žalac?

"Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru", piše Rimac u svojim porukama nakon što joj je Žalac rekla da će u slučaju natječaja za softver biti sve po njenom i to što prije. 

"Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze", odgovorila joj je Žalac. 

Riječ je o porukama iz mobitela Josipe Rimac, koja je uhićena u svibnju 2020. godine, godinu i pol prije Žalac. I one su nedavno iscurile u medije.

Plenković priznao: Pretpostavljam da se AP odnosi na mene

Nakon pokušaja izvrdavanja odgovornosti, u kojemu je prednjačio vitez Željko Reiner, tvrdeći da svatko može biti "AP", Plenković je sam rekao da je najvjerojatnije riječ o njemu.  "Pretpostavljam da se odnosi na mene. Po onome što sam vidio, mogao bih biti ja", rekao je jučer Plenković.

>> VIDEO Plenković: Pretpostavljam da se AP odnosi na mene. Sastanak? To je nebitno

Onda se detaljnije raspričao o sastanku koje su aranžirale Rimac i Žalac.

"To je bilo vrijeme kada smo bili 5 ili 6 mjeseci na vlasti, apsorpcija europskih fondova je bila na 9 posto i u tom kontekstu nadležna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova. Ne vidim da je to nešto neuobičajeno s obzirom na to da se stalno održavaju sastanci. Po sjećanju, radilo se o bazi podataka koja sadrži projekte koji mogu biti korisni za apsorpciju EU fondova", rekao je premijer.

Novi elementi

"I za mene ima nekih potpuno novih elemenata u ovim transkriptima, nije bitno koji su, nije na meni da komentiram proces, ali su me iznenadili", priznao je Plenković.

Premijer smatra da on ne treba razgovarati s istražiteljima.

"To je bilo prije puno godina. Treba voditi računa da ja nemam uvid u nečija sjećanja i nečije poruke. EU tužitelj je sve sagledao, da je imao što za pitati, pitao bi. Jedini bitan događaj je 2017. kad je došla ministrica i taj gospodin i predstavili su taj sustav. Ništa nakon toga nije bilo. Ne sjećam se tog sastanka, to je jedan od brojnih sastanaka. To je sve skupa nebitno. Nisam se bavio tom temom više", poručio je jučer.

Hoće li EPPO ili DORH konačno ispitati Plenkovića?

Prema Plenkovićevim riječima, "EU tužitelj je sve sagledao" i da je "imao što za pitati, pitao bi". U tom smislu premijera doista prati sreća - iako ga se spominje u kriminalnim radnjama, iako su u muljaže uključeni, a u međuvremenu optuženi i neki od njegovih najbližih suradnika i suradnica, njega nitko ništa ne pita. Ni europski tužitelj EPPO-a ni, još važnije, DORH.

Index je poslao upit EPPO-u u vezi toga jesu li ispitali premijera Plenkovića u slučaju Gabrijele Žalac.

Uputili su nas na svoje priopćenje od 29. prosinca prošle godine, u kojemu objašnjavaju optužnicu protiv Žalac i trojke koja je s njom optužena, i rekli da tome "nemaju što dodati u ovom trenutku". U priopćenju se nigdje ne spominje Andrej Plenković. 

Ministar Malenica brani Plenkovića

Vrijedi podsjetiti da je samo par dana prije Plenkovićev ministar pravosuđa, bezbojni Ivan Malenica, na HTV-u svesrdno branio premijera i njegov status osobe koju istražitelji ne bi trebali pitati ni o čemu. 

"Premijer nije obuhvaćen ni istragom niti optužnicom niti je sudjelovao u direktnoj prepisci sa Žalac i Rimac oko nabave softvera. Nije uopće bitno tko je AP. Radi se o privatnoj prepisci i netko se može pozvati i na vas i na mene i na Andreja Plenkovića ili na bilo koju osobu", tvrdio je tada Malenica, dok se HDZ pravio da "AP" nije Plenković.

"Predsjednik vlade, kao što imamo informacije iz medija, nije obuhvaćen ovom istragom i optužnicom i iz toga proizlazi da nije ni sudjelovao u direktnoj komunikaciji s gospođom Žalac i gospođom Rimac o softveru", naglasio je Malenica. Dakle, na temelju informacija iz medija ministar pravosuđa unaprijed ekskulpira svojeg šefa, premijera AP. 

Malenica nije želio komentirati kazneni postupak. "Njega su provela nadležna tijela, prije svega Ured delegiranog europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj. Na njima je da utvrde tko su osobe koje se trebaju ispitati u ovoj fazi postupka", dodao je.

DORH dvije i pol godine nije ispitao Plenkovića, a imao je poruke u kojima se spominje "AP"

Ostaje zabrinjavajuća činjenica da je DORH dvije i pol godine u svojem posjedu imao mobitele Jakopčića i Rimac te poruke u kojima se spominje "AP" u kontekstu namještanja natječaja, kao i poruke u kojima glasnogovornik premijera sa šefom državne tvrtke dogovara nečije zapošljavanje preko veze. Jesu li pozvali Plenkovića barem na informativni razgovor?

Index se s tim pitanjem obratio i DORH-u i USKOK-u. “Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da sukladno zakonom propisanoj tajnosti postupanja nije moguće odgovoriti na pitanja koja ste postavili”, poručili su iz USKOK-a, dok iz DORH-a još nema odgovora. Pitali smo i glasnogovornika vlade Milića je li Plenković razgovarao s istražiteljima u slučajevima Žalac i Rimac, no nismo dobili odgovor.

Taj institucionalni zid šutnje neće moći dugo trajati. DORH mora objasniti zašto se ne usuđuje ispitati Plenkovića iako je on upetljan u najmanje dva velika slučaja koja su istraživali.

Grmoja: Afera Žalac je bila u ladici DORH-a jer je upleten i Plenković

Nikola Grmoja (Most) je novinarima najavio kako namjerava zatražiti odgovore na takva pitanja od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek. "Kad počne saborska rasprava u srijedu, vjerojatno ćemo prikupiti potrebne potpise da bi glavna državna odvjetnica mogla doći u sabor podnijeti izvješće o radu", rekao je Grmoja.

>> Grmoja: Afera Gabrijele Žalac bila u ladicama DORH-a jer je upleten i Plenković

Tamo ćemo joj, dodao je, postaviti pitanje o slučaju "AP", u kojem je predmet Gabrijele Žalac bio gotovo mrtav u ladicama DORH-a dok ga nije oživio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Zastupnik Mosta pretpostavlja da je to zbog toga što je u to upleten Andrej Plenković jer ga se spominje u korespondenciji Gabrijele Žalac i Josipe Rimac. "Rekao sam prvog dana kad je izbila ova afera da je Plenković trebao biti pozvan na razgovor ili u EPPO ili DORH", zaključio je Grmoja.

Tipična HDZ-ovska korupcija i klijentelizam

Ovaj opozicionar nije jedini koji tako misli. Naime, ovi slučajevi odlično ilustriraju HDZ-ov koruptivno-klijentelistički način vladanja Hrvatskom. Prvo je ključno uhljebiti svoje kadrove na svim nivoima svih institucija, učiniti ih politički ovisnim o lojalnosti stranci koja im je sredila posao, a onda se to koristi za namještanje natječaja i svekoliko pljačkanje države. 

Sve to se organizira na raznim nivoima stranke, no zna se tko je glavni šef. To je u HDZ-u uvijek predsjednik stranke te se malo toga događa bez njegova znanja. Sada vidimo da su kriminalne operacije pojedinih uhvaćenih HDZ-ovaca sada imale direktne veze s Andrejem Plenkovićem. 

Plenković mora dati iskaz nadležnim organima

Više ne postoje stupnjevi razdvajanja između Plenkovića i skandala, više to nije samo stvar smjene problematičnog kadra. Premijer sada mora nadležnim organima reći sve što zna o kriminalnim radnjama u koje je, kako sam priznaje, bio nesvjesno uključen. DORH ga je odavno trebao ispitati, a ako se Zlata Hrvoj-Šipek ne usudi, onda bi Plenković sam trebao doći i dati iskaz. To bi bila pravna država na djelu.

>> Da nije bilo europskih tužitelja, DORH bi zataškao poruke u kojima se spominje AP

Naravno, Zlata Hrvoj-Šipek nije izabrana za glavnu državnu odvjetnicu da Plenkovića ispituje ili, ne daj Bože, istražuje, već da ga štiti i sluša. Uostalom, sam premijer je priznao da je zvao Hrvoj-Šipek da joj se požali na rad DORH-a i da je uputi čime bi se trebala baviti. Sada taj skandalozni odnos dodatno dolazi na naplatu cijelom hrvatskom društvu.

Imamo, dakle, predsjednika stranke koja je osuđena za pljačku države i naroda, koji je i premijer i čiji najbliži suradnici harače državom, pritom se stalno pozivajući na njega. Ako to nije (barem) za informativni razgovor u DORH-u, što jest?

Pročitajte više