HDZ-ov župan iz Šibenika ostao bez 31.500 eura, DORH objavio detalje slučaja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U ZAGREBAČKIM Sesvetama jučer je uhićen  28-godišnjak koji se povezuje s kaznenim djelom iznude u slučaju nestanka novca iz kuće šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, potvrdila je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

"Na području Policijske uprave zagrebačke jučer popodne uhićen je 28-godišnjak te je kriminalističko istraživanje na okolnosti kaznenog djela iznude u tijeku", rekla je Kosor.

Policija nije otkrila detalje istrage o nestanku novca iz kuće župana Pauka i navodne iznude člana njegove obitelji. Zasad se zna da je u istražnom zatvoru u Šibeniku 20-godišnjak kojega se povezuje sa slučajem, a 28-godišnjak je dosad bio nedostupan policiji.

Ukrali su 31.500 eura

Danas se javio DORH priopćenjem.

"Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je 22. svibnja 2020. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (2001. i 1992.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude iz članka 243. stavak 3. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona. (28. 5. 2020.)", piše DORH.

U nastavku priopćenje DORH kaže da se sumnja da je dvojac, koristeći se ucjenama, prijeteći članu županove obitelji došli do 31.500,00 eura.

Kako navodi to odvjetništvo, osnovano se sumnja da su 28-godišnjak i 19-godišnjak od početka svibnja do 18. svibnja ove godine. u Šibeniku, zajedno i u dogovoru, s ciljem da se okoriste, nekoliko puta, prijetili da će "napasti na život i tijelo njega i članova njegove obitelji te tražili da im donese novac".

Okrivljenici su potom, osnovano se sumnja, od njega zatražili da snimi glasovnu poruku kako im je novac predao dobrovoljno, što je pod prijetnjom i učinio, javlja DORH.

"Protiv okrivljenika (2001.), koji je priveden i ispitan 20. svibnja 2020. predloženo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka i ponavljanja kaznenog djela, što je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Drugi okrivljenik (1992.) je bio u bijegu te je 27. svibnja 2020. nakon uhićenja, priveden i ispitan u državnom odvjetništvu. Protiv njega je sucu istrage predloženo određivanje istražnog zatvora iz istih zakonskih razloga te je sudac istrage prihvatio prijedlog i odredio mu istražni zatvor u trajanju od mjesec dana", javio je DORH.

Uhićeni u pismu tvrdio da je nevin

U mailu koji je privedeni 28-godišnjak u ponedjeljak poslao redakciji portala ŠibenikIN, on tvrdi da nikakve iznude nije bilo, ali i da je voljan predati se policiji ako mu se omogući poligrafsko ispitivanje.

"Ove teške optužbe, za koje sam neslužbeno doznao da me se tereti, su više nego dovoljne da mi unište život. Ne vidim drugog načina da optužbe opovrgnem osim odgovaranjem na pitanja sastavljena od strane stručnih osoba", poručio je putem maila.

Pročitajte više