DORH reagirao na Kerumov poziv: Policiji naložena istraga ugovora Grada Splita i SEM-a

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu naložilo je policiji prikupljanje obavijesti i informacija vezanih uz ugovor Grada Splita i SEM-a za četverogodišnju koncesiju održavanja javne rasvjete.

Čuli su, očito, gradonačelnika Keruma, koji je na jučerašnjoj 11. sjednici Gradskog vijeća pozvao DORH da istraži ugovor. Pri tome mu je svesrdnu podršku dao vijećnik HČSP-a Luka Podrug, koji je kazao kako je bilo i povoljnijih ponuda i kako je posao sa SEM-om pogođen nakon intervencije iz ureda predsjednika i premijera.

Bajić, Sanader, Buljubašić, svi imaju jahte, svi vole more...

Podrugu se ideja s DORH-om nije nimalo svidjela. Komentirao je kako od toga neće biti ništa jer dužnosnici Državnog odvjetništva više ljetuju na SEM-ovim nego na svojim jahtama.

Mislio je prvak HČSP-a na staru klapu, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg premijera Ivu Sanadera i krupnog SEM-ovog dioničara i prvog hrvatskog kandidata za orbitu Juroslava Buljubašića. Svi imaju jahte, svi vole more...

Skepsa vijećnika Podruga bila je, eto, sasvim (ne)opravdana, jer se reagiralo brzinski. Što će se ustanoviti, druga je priča.

Kuretu puna kapa Keruma

Bivši gradonačelnik Splita Ivan Kuret tvrdi da je u poslu sa SEM-om sve bilo legalno. Puna mu je kapa nasljednika u Banovini.

"Te Kerumove priče koje se plasiraju svaki put kad on ima nekakvih problema, već su prešle granicu tolerancije. Bio je natječaj za koncesiju, znalo se kad istječe, cijela je procedura napravljena. Oformljeno je povjerenstvo sa stručnim ljudima, na čelu je bio Ronald Rejo, poglavar za komunalu. Predložili su Poglavarstvu najpovoljniju ponudu, a Gradsko vijeće ju je usvojilo s uvjerljivom većinom. Trajalo je to mjesecima, nije napravljeno u posljednji trenutak kao što se predstavilo", kaže Kuret. 

"Podrug laže, vršio je pritisak da se prihvati druga ponuda"

Što to onda Podrug govori? "On laže! Vršio je pritisak da jedna druga tvrtka prođe na natječaju", tvrdi bivši splitski gradonačelnik. "Mislim da se u pozadini svega zapravo krije odnos između Keruma i Buljubašića", uvjeren je Kuret, kojeg su mediji prozivali i zbog potpisivanja dvaju aneksa ugovora o gradnji kompleksa Spaladium Arene.

"Samoinicijativno sam otišao u Državno odvjetništvo da pojasnim kako u tome nije bilo nikakve štete za Grad Split. Prvi aneks omogućio je da se dvorana dovrši na vrijeme, a drugi je prouzročio najviše problema tvrtki Sportski grad. I aneksi uopće nisu bili tajni. Cijela je priča iskonstruirana da se iz ničega napravi slučaj, a slučaja nema", komentirao je Kuret. 

Pročitajte više