Doris Dragović, Hrvatica poznata po pjevanju "Hej Jugoslaveni"

THOMPSON i Škoro samo su najuspješniji u unovčavanju motiva Hrvatske u svojim pjesmama. Puno je hrvatskih izvođača neke od svojih najvećih hitova ostvarilo upravo na pozivanju na hrvatsku slavu ili na neki motiv povezan s Hrvatskom. Zna se što se prodaje.

Samo što se neki od njih  znaju naći u neugodnim situacijama, jer pjevali su i prije stvaranja Hrvatske, a nije uvijek bilo uputno biti hrvatskim domoljubom. Doris Dragović jedna je od onih koje duhovi prošlosti podsjećaju na drukčija vremena. Tako će Doris, osim kao kraljica Torcide, ostati zapamćena i kao izvođačica pjesme "Hej Jugoslaveni", himne Jugoslavije s Olimpijskih igrara prije 20 godina.

Motiv pjesme je sličan nekim drugim pjesmama poznate pjevačice. Dok u "Ovo je naša krv" slavi kako se u Hrvatskoj "umire sa Zdravo Marija", u "Hej Jugoslaveni" je vrlo jasno pojašnjeno kako "nitko ne smije tebe da razdvaja".

U "Dajem ti srce zemljo moja" Doris je svojoj Hrvatskoj rodila sina, kao što su to i druge majke radile od davnina, a u "Hej Jugoslaveni" je kohezija državotvornih elemenata između svih naroda i narodnosti, "spojena krvlju junaka", toliko  jaka, kao "plavo more", da nema te sile koja će "nas" (Jugoslavene, a koga drugog) pokoriti.

Kod ovog primjera vidi se ona zanimljiva fenomenološka pojava zarađivanja na plemenskim osjećajima nabijenoj glazbi Balkana. Istina, uspijevali su na ovim prostorima i izvođači kojima je glavni motiv bio gradski život, ali povijesno gledano, nikad nije bilo konkurencije: stinama, maslinama, ravnicama, firangama, Kupresu, zemlji, krvi, djevici Mariji, Mariji Magdaleni, zavičaju, vinu, vinu s maslinama u zavičaju uz molitvu djevici Mariji...

Ljubav prema zemlji. Bilo kojoj.

Prigodno kod domoljubnih motiva je to što se uz minorne izmjene mogu primijeniti na ljubav prema bilo kojoj zemlji. Dapače, kako se vidi iz primjera Doris Dragović, "stina" kojom se slavi hrvatstvo lako može biti i "stijena" kojom se slavi jugoslavenstvo. Potrebno je samo dodati malo kozmetičkih promjena i eto ti hita.

Publika uvijek ostaje vjerna. Da bismo je dočarali, zamislimo jedan gastarbajterski VW Passat kako se vozi njemačkom autocestom u vrijeme Jugoslavije. Njegov vozač Hrvat je u ranim tridesetima. Autom se širi onaj neponovljivi miris borića s vanilijom, pored njega visi petokraka, a u kazetofonu trešti Doris Dragović i izvedba "Hej Jugoslaveni".

Novi VW Passat, 20 godina kasnije. Osim što ima bolji motor, malo starijeg vozača i više elektronike, u njemu se nije puno toga promijenilo. Miris vanilije i dalje je dominantan, samo što pored borića sad ne visi petokraka, nego krunica, a iz kazetofona ne trešti "Hej Jugoslaveni", nego CD-player svira "Dajem ti srce zemljo moja".

Uzevši u obzir principijelnost hrvatskih pjevača, lako možemo zamisliti kako bi u slučaju stvaranja nove Jugoslavije Doris Dragović zdušno zapjevala kako godine razdvojenosti ne mogu ništa jednoj velikoj naciji koju spaja "plavo more". Jer ljubav je ljubav, a novac ipak novac.

J.D.
Foto: Index (Montaža)

Pročitajte više