Dosad neobjavljene fotografije s Kornata: Jesu li vatrogasci dva puta gorjeli?

NEPOZNATI pošiljatelj je obiteljima vatrogasaca poginulih na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine poslao šokantne fotografije snimljene iz vojnog helikoptera, koje na tragediju bacaju novo svjetlo i prema riječima obitelji, dokazuju da su tijela vatrogasaca premještana. Fotografije su obiteljima stigle poštom prije nekoliko mjeseci, a sudu su trebale biti predane tijekom postupka protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice.

Na fotografiji snimljenoj iz jednog od helikoptera koji je na dan tragedije nadlijetao Kornat se vidi skupina vatrogasaca koji su ozlijeđeni, ali su na drugom mjestu, u različitom rasporedu, pozama i s različitim stupnjem opekotina od onih s kojima su naposljetku vatrogasci pronađeni. Fotografija je otvorila prostor za nove teorije o tome kako su vatrogasci gorjeli dva puta i kako je drugi požar za njih bio koban te kako nije bilo riječi o prirodnoj pojavi ili eruptivnom požaru jer je sve oko njih već izgorjelo prvi puta pa postoji mogućnost da ih je neki od helikoptera zalio gorivom.

"Od čega su opet mogli izgorjeti? Pa oni sjede, poskidali su odjeću sa sebe, čekaju pomoć"

"Naša su djeca dva puta gorjela. I ovo vam je dokaz, pa neka svi iz države, prvenstveno vojske, napokon objave podatke koje imaju, a koje skoro dvije godine skrivaju. Ja sam ih prvi našao. Došao sam do njih oko 17.30 sati, a spasioci, odnosno GSS stigao je u 18.30. To nisu mjesta na kojima su bili, nije raspored osoba kako smo ih našli, niti isti stupanj izgorenosti koji smo zatekli. Našao sam ih potpuno spaljene, mrtve, nisu bili jedan do drugoga, pregazilo ih je dok su pokušavali pobjeći nakon što su već bili ozlijeđeni. Prisiljeni smo ovo dati u javnost u nadi da će napokon netko progovoriti jer je nama dosta čekanja i zataškavanja. Kada je došao GSS i počeo izvlačiti one koji su još uvijek bili živi oko 18.30 sati iz svog spasilačkog helikoptera su slikali stanje na zemlji, koje odgovara onome što sam i ja vidio, ali ne stanju s prve slike. Ti ljudi su gorjeli dva puta. Na prvoj fotografiji nema niti jedne vlati trave. Od čega su opet mogli izgorjeti? Pa oni sjede, poskidali su odjeću sa sebe, čekaju pomoć. Helikopter koji je došao natopio je teren benzinom i to ih je ponovno spalilo, stvorilo je doslovno eksploziju koja ih je zgazila. Od helikoptera su bježali, a ne od trave. Helikopter ih je prvi ugledao nakon što ih je požar ozlijedio, a zašto to nitko do sada nije objavio. To se ne zna, kao niti za ovu fotografiju. Skriva se, a sada je valjda jasno zašto", rekao je Novom listu Joško Klarić, otac poginulog vatrogasca Dine Klarića.

"Dvije godine ne možemo dobiti odgovor na pitanje tko je vozio taj helikopter, tko je uništio vrpce i zašto"

"Pogledajte sliku iz helikoptera i od GSS-a. Na jednoj opečeni po nogama, sjede zajedno, na drugoj se vidi da su bježali, spašavali se, cijeli izgoreni. Crvelin je na prvoj slici u bijeloj majici. Imao je, utvrđeno je na patologiji 90 posto opekotina, a na prvoj slici je u bijeloj majici. Ne može nitko na kome je ostala bijela majica imati 90 posto opekotina, jer to znači cijelo tijelo. Pogledajte ih. To je dokaz. U 16.30 sati na Kornat je došao izviđački helikopter. Fotografije iz njega nitko nikada nije vidio. Na otoku je u to vrijeme bio i helikopter s kojim su vatrogasci dovezeni, H-202, koji je već imao brojne kvarove, curenje goriva, a na otoku mu je i pukla guma. No, bio je i helikopter H-212 koji je s Hvara poslan da pomaže u gašenju požara. Za taj helikopter se od 11.30 do 18.30 sati ne može utvrditi tko ga je vozio. Postoje imena pet posada, ali šeste nema. U knjižici vožnje njihova imena su prekrižena korektorom, a iz niti jednog helikoptera nema crne kutije jer su uništene. Dvije godine ne možemo dobiti odgovor na pitanje tko je vozio taj helikopter, tko je uništio vrpce i zašto. Kao što ne znamo tko je slikao ovu fotografiju koju smo dobili. Ne treba niti podsjećati da je na otok prije dolaska policije i istražnog suca koji je tek sutradan u 13 sati započeo očevid, stigla vojska koja je sve okupirala i vršljala terenom, a u istrazi nema izjave niti jednog jedinog specijalca koji je tamo bio", dodao je Klarić.

"Ako ih je eruptivni požar ili eksplozija plina ubila u sekundi, kako je stigao skinuti odjeću, posložiti je pa još i trčati od plamena dok ga nije sustigao?"

I otac poginulog Ivana Marinović, Igor Marinović, smatra kako su vatrogasci dva puta gorjeli, jer se na fotografiji GSS-a jasno vidi kako su Marinovićevo vatrogasno odijelo i kaciga koji su uredno složeni na stijenu. "Ako ih je eruptivni požar ili eksplozija plina ubila u sekundi, kako je stigao skinuti odjeću, posložiti je pa još i trčati od plamena dok ga nije sustigao", pita se Marinovićev otac, koji smatra kako je život jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lucića spasila činjenica da je ostao je u gornjem dijelu odore i s kacigom sa spuštenim vizirom na glavi.

I.M.
Foto: Nikša Stipaničev/Cropix; Index (Arhiva)

Pročitajte više