Dosad nepoznata skupina preuzela odgovornost za bombaške napade u Indiji

ODGOVORNOST za niz bombaških napada od utorka u Jaipuru na sjeverozapadu Indije, u kojima su ubijene najmanje 63 osobe, dok ih je 216 ranjeno, preuzela je dosad nepoznata skupina, potvrdio je danas službeni izvor za The Times of India.

Skupina Indijski mudžahedini poslala je tako indijskom listu videosnimku na kojoj se vidi bicikl natovaren eksplozivom koji je aktiviran na jednom od ukupno osam mjesta na kojima su se dogodili bombaški napadi.

Ministar unutarnjih poslova Rajasthana, indijske države kojoj je Jaipur glavni grad, Gulab Chand Kataria, izjavio je da policija provodi istragu o vjerodostojnosti poruke, napominjući kako je ona pristigla i na adrese drugih glasila.

Iako su raniji podaci govorili o 80 mrtvih te 150 ranjenih, premijer Rajasthana, Vasundhara Raja je jučer otkrio da su u eksplozijama ubijene 63 osobe, dok je većina od 216 ranjenih u kritičnom stanju te dodao kako je policija uhitila dvije osobe u okviru istrage o atentatima i saslušala njih još nekoliko.

Indija koja je zadnjih godina redovito poprište krvavih bombaških napada čija su posljedica stotine žrtava, uglavnom za njih optužuje islamističke ekstremne skupine sa sjedištem u inozemstvu koje ne prihvaćaju indijsku vlast u dijelu Kašmira.

Dosad je tako najviše žrtava odnio bombaški napad 2006. godine, kada je u eksplozijama u vlaku u Mumbaiju poginulo više od 180 ljudi.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više