Dosad šest kandidata za predsjednika Srbije

REPUBLIČKO izborno povjerenstvo Srbije do nedjelje u ponoć zaprimilo je šest pravovaljanih kandidatura za predsjedničke izbore koji će se održati 16. studenoga u Srbiji.

Srbijansko republičko izborno povjerenstvo u ponedjeljak je potvrdilo predsjedničku kandidaturu predsjednika predsjedništva Demokratske stranke otadžbina Radoslava Avlijaša, dok je - zbog nedovoljnog broja prikupljenih potpisa - dalo rok od 48 sati za nadopunu kandidature kandidatu Jugoslavenske ljevice (Mirjane Marković) Đorđu Popoviću. Nakon toga će biti poznat i konačan broj kandidata za predsjednika Srbije na izborima zakazanima za 16. studenoga.

Rok za podnošenje kandidatura Republičkom izbornom povjerenstvu istekao je u nedjelju u ponoć, a dosad su potvrđene kandidature kandidata DOS-a Dragoljuba Mićunovića, potpredsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, predsjednika Nove Srbije Velimira Ilića, predsjednika Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića, te kandidata Socijalističke partije Srbije Dragana S. Tomića.

Na skorašnjim izborima bit će otvoreno 8578 biračkih mjesta, od kojih 241 na Kosovu. Jedinstveni birački popis bit će zaključen 31. listopada, te će tad biti poznat konačni broj birača, priopćilo je povjerenstvo. Prema podacima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, do 1. kolovoza u Srbiji, bez Kosova, bilo je 6.428.154 upisanih birača, dok ih je na Kosovu bilo 95.894, što je ukupno 6.524.048 birača. Da bi izbori uspjeli, u prvom krugu na birališta mora izaći polovina od ukupnog broja upisanih birača.

Pročitajte više