Došla voda do grla: Kalmeta, Popijač i Čobanković u Splitu o spasu dalmatinskih tvrtki

DANAS u Split stiže jaka ministarska delegacija. Đuro Popijač, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković ponovno će u splitskoj Županiji u organizaciji župana Ante Sanadera i šefa HUS-a Ozrena Matijaševića razgovarati s predstavnicima 20-ak najugroženijih tvrtki u vlasništvu Fonda za privatizaciju.

Magični štapić 

Nastavak je to razgovora otprije mjesec dana, kada su se Kalmeta i Čobanković ukazali u Splitu svega koji dan prije najavljenih HUS-ovih demonstracija. Svaka firma dobila je po 15 minuta razgovora, djelovalo je kao da su svi problemi izbrisani potezom magičnog štapića.

Ministri su preuzeli obaveze, obećali pratiti tijek dogovorenog i danas su ponovno u Splitu. Vjerojatno, ne slučajno, danas je trebao isteći rok drugog kruga prodaje škverova. U zadnji čas je produžen za mjesec dana, a ministarski posjet gradu pod Marjanom vjerojatno bi trebalo iščitati i u kontekstu smirivanja nezadovoljstva tisuća radnika brodogradilišta. Sve je, naime, izglednije da će i drugi krug prodaje proći poput prvog, a onda ćemo se svi skupa morati osloniti na tzv. plan "B" Jadranke Kosor, za koji još uvijek nije jasno što predstavlja.

Škverovi i dalje bez kupaca, stečaj izvjestan

Matijašević kaže da je i on tražio produžetak roka. "Učinili smo to zbog onog malog broja zainteresiranih koji snimaju stanje u škverovima, a i radi nas, da napravimo suvisle planove poslovanja koji bi trebali dokazati održivost škverova i bez njihove privatizacije. Subvencije bi morale u tom slučaju biti zadržane na razini uobičajenih u EU", kaže Matijašević.

Bez kupca, škverovi bi se morali restrukturirati u situaciji kad više ne mogu uopće računati na izdašne i multimilijunske državne potpore, što se čini kao zadatak iz bajke. Matijašević o stečaju uopće ne želi razgovarati.

Pročitajte više