Dossier brutalnosti Saddamovog režima

"IRAK je zastrašujuće mjesto za život" - zaključak je do sada najdetaljnijeg dossiera kršenja ljudskih prava u Iraku, objavljenog od strane britanske vlade.

Tortura u Iraku je sustavna, kao dio politike straha diktatora Saddama Husseina, kojom se održava na vlasti. Glavne figure iračkog režima osobno su u nju uključene - navodi dokument. "Svi osim Saddama, uključujući njegov kabinet, žive u smrtnom strahu"

Izvještaj sadrži fotografije žrtava brutalnosti režima, kao i materijale obavještajnih organizacija i karitativnih organizacija.

Amnesty International kritički je raspoložen prema tempiranju vremena objavljivanaj dokumenta. U AI-u smatraju kako britanska vlada iskorištava pitanje brutalnosti iračkog režima kako bi opravdala svoje ciljeve.

Dossier je objavljen šest dana prije nego što Baghdad mora prijaviti potpunu deklaraciju iračkog kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja, ili se suočiti s "ozbiljnim posljedicama", u skladu s rezolucijom 1441 UN-a.

Objavljivanje dokumenta korak je u nastojanjima da vlada osvoji podršku javnosti za rat protiv iračkog režima u slučaju da Baghdad ne izvrši zaključke rezolucije UN-a - smatra dopisnik BBC-a James Robbins.

Pročitajte više