Dotukli ga intervjui: Austrija pod pritiscima ponovno šalje Ašnera na psihološku procjenu

AUSTRIJSKI javni tužitelji ponovo će provesti istragu o spremnosti 95-godišnjeg Milivoja Ašnera na suđenje, kazao je austrijski ministar pravosuđa, a prenijela agencija DPA.

Austrija je dosad odbijala izručiti Ašnera tvrdeći kako je nesposoban za suđenje i senilan.

Ašner, koji je rođen u Hrvatskoj, optužen je za pomaganje u deportaciji Židova, Roma i Srba u koncentracijske logore i četvrti je na listi najtraženijih ratnih zločinaca centra Simon Wiesenthal. Iz Centra žele da Austrija izruči Ašnera Hrvatskoj na suđenje. ali isto tako kažu da je Hrvatska do sada nevoljko primala optuženike za ratne zločine iz Drugog svjetskog rata.

Ašner je bio šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi za vrijeme Drugog svjetskog rata te je organizirao istrebljenje Srba, Židova i Roma u tom gradu, tvrde u Centru Wisenthal, prenosi portal earthtimes.org.

U intervjuu za britanski Sun prošlog tjedna, Ašner je djelovao lucidan te je porekao bilo kakav zločin i bio je spreman dokazati svoju nevinost na hrvatskim sudovima. Netom nakon toga kazao je kako se ne sjeća da je davao ikakav intervju, da bi poslije toga za HTV ponovio da je nevin, baš kao i za britanski list.

B.V.
Foto: The Sun

Pročitajte više