Dow Jones zbog grčke krize doživio rekordan pad

NJUJORŠKA burza je zbog grčke krize doživjela dramatičan pad koji je analitičare podsjetio na događaje nakon sloma banke Lehman Brothers. Samo 90 minuta prije zatvaranja Dow Jones je pao na ispod deset tisuća bodova. Nakon toga je došlo do lakšega oporavka te se popeo na 10.500 bodova čime je gubitak ostao na oko 3,5 posto.

Nakon zatvaranja burze, analitičari su iskazali strah da će gledati reprizu događaja iz jeseni 2008. godine kaj je bankrot banke Lehman Brothers izazvao paničnu rasprodaju na tržištu dionica te izazvao najgoru recesiju nakon Velike depresije. Najveći dnevni pad je Dow Jones doživio 29. rujna 2008. godine kad je izgubio 777 bodova.

U travnju su najvažniji svjetski indeksi burzi zbog ohrabrujućih četverogodišnjih poslovnih rezultata najvećih korporacija dosegli najviše vrijednosti u posljednjih 18 mjeseci, ali su odmah nakon toga, zbog grčke dužničke krize počeli tonuti. Ipak, niti jedna burza nije doživjela takav potop poput današnjega na Dow Jonesu.

Alarmantni padovi su se dogodili i u cijenama valuta i sirovina. Cijena eura je i dalje 1,26 dolara, dok je cijena sirove nafte s 86 dolara koliko je bila na početku tjedna, pala na 75 dolara. Istovremeno, zlato se ponovo pokazalo kao čvrsto tlo: cijena mu je porasla na 1.200 dolara, što je, preračunato u eure, njegova maksimalna cijena.

Pročitajte više