Doživotna kazna zatvora za ubojicu južnoafričke nogometne sutkinje lezbijke

ZA UBOJSTVO i sudjelovanje u grupnom silovanju nogometne sutkinje lezbijke iz Južnoafričke Republike, 24-godišnji Thembu Mvubu dobio je doživotnu kaznu zatvora.

On je na sudu u Delmasu proglašen krivim za ubojstvo, pljačku i sudjelovanje u silovanju 31-godišnje Eudy Simelane. Ona je bila jedna od prvih javnih osoba u Južnoafričkoj Republici koja nije skrivala svoju seksualnu orijentaciju. Od svoje mladosti se bavila nogometom, a bila je i članica Južnoafričke ženske nogometne reprezentacije te trenerica i sutkinja. Nadala se kako će biti pomoćna sutkinja na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, piše Guardian.

Zadali joj 12 ubodnih rana nožem

Nakon grupnog silovanja ubijena je u travnju prošle godine. Silovatelji i ubojice su je presreli kada je odlazila iz puba te joj uzeli mobitel i novac. Umrla je od posljedica 12 ubodnih rana nožem. Tijekom čitanja presude Mvubu je gledao u pod ruke držeći iza leđa. Na novinarsko pitanje o presudi je samo kratko rekao kako mu je žao. Za isto ubojstvo, pljačku i sudjelovanje u pokušaju silovanja, ranije ove godine na 32 godine zatvora osuđen je i Thato Mphithi. Još dvoje sudionika zločina danas su proglašeni nevinima i pušteni na slobodu.

Majka ubijene, 65-godišnja Mally Simelane, rekla je kako je sretna presudom te će ona sada tek moći nastaviti sa svojim životom. U praćenje suđenja su cijelo vrijeme bile uključene i udruge za prava lezbijka. 

Pročitajte više