Izgledao je loše kad je došao: Bebić je dobro, ostat će u bolnici nekoliko dana

PREMA našim informacijama Luki Bebiću pozlilo je dok je bio na ručku sa svojom djecom u konobi Vrilo u mjestu Prud pored Metkovića. Helikopterom su ga prevezli u splitsku bolnicu a za njega se uz ostale brine i doktor docent Ivo Vuković, kardiolog.. Prve pretrage ne ukazuju na infarkt miokarda. Kako doznajemo, iza 19.30 stigli su i nalazi pluća Luke Bebića koji su uredni.

Do splitske bolnice došao je oko 21 sat i Vladimir Šeks koji je s Bebićem prije dolaska telefonski porazgovarao. "Zvučao mi je dobro, ali ću više znati kad ga vidim. Kad sam ja imao infarkt prije dvije godine bio je jedan od prvih koji me posjetio u bolnici.", podsjetio je Šeks.

Šeks se kod Bebića zadržao više od sat i pol, iz bolnice je izašao oko 22.40. "Mi smo stari prijatelji, dugo se već znamo, imali smo štošta pričati. Luka Bebić je dobro. Nadam se da bi već sutra mogao u svoju Komarnu.", bio je optimistično raspoložen Šeks, koji je do bolnice došao s ljetovanja u svojoj vikendici u Petrčanima kod Zadra.

U bolnici ostaje nekoliko dana

Ministar zdravstva Darko Milinović telefonski se javio u 23 sata u Dnevnik HTV-a te je kazao kako se predsjednik Sabora osjeća dobro i da se nada da će tako i ostati. "Sutra se nastavljaju pretrage, nadamo se i dalje dobrim vijestima. Možda je reagirao na temepraturni šok pa mu je pozlilo", rekao je Milinović i dodao kako će Bebić ostati u bolnici još nekoliko dana kako bi se napravile sve pretrage.

Od stranačkih kolega, prvi su ga posjetili splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader te saborski zastupnik Živko Nenadić. "Svi smo iznenađeni, ali evo čujem da su vijesti dobre. Svi se nadamo najboljem", rekao je kratko Sanader okupljenim novinarima koji se nije dugo zadržao kod Bebića.

Nakon posjeta, oko 20.10 ponovno su se novinarima obratili Marasović i Sanader. "Nema velikim problema, stanje je stabilno, zadovoljavajuće. Još se uvijek ne zna o čemu se radi. U stručnom smislu nema potrebe da se Bebića premješta u bilo koju drugu bolnicu", izjavio je Marasović koji nije želio špekulirati ima li Bebić možda gastroenteroloških problema kao ni koliko će dugo ostati u splitskoj bolnici.

"Izmijenili smo par rečenica, nismo mogli ništa konkretnije", bio je ispočetka štur Sanader a kad su ga novinari pitali što on misli da je uzrokovalo iznenadni kolaps predsjednika Sabora Sanader nam je rekao: "Luka Bebić je sad na odmoru, početo je čitati romane, bio je neki dan i na Hajduku, moguće da je nagla promjena tempa uzrokovala ovo stanje." Sanader je istaknuo kako njemu Bebić dobro izgleda.

Više informacija o zdravstvenom stanju predsjednika Sabora očekuje se sutra ujutro.

Bebić hitno helikopterom prebačen do Splita

U splitsku bolnicu Bebić, koji se nalazio na godišnjem odmoru u Komarni, je stigao oko 18 sati. Informacija nam je potvrđena iz stranke, a razgovarali smo i s ravnateljem splitske bolnice koji je Bebića dočekao.

Dujomir Marasović, inače Bebićev stranački kolega, prenio nam je prve dojmove nakon kratkog susreta s predsjednikom Sabora. "Izgledao je dosta loše, kratko smo popričali. On je pri svijesti, još utvrđujemo o čemu se radi", kazao nam je Marasović i sam vidno šokiran događajem.

Nakon razgovora s liječnikom Luka Bebić prebačen na intenzivnu njegu splitske bolnice, gdje će napraviti pretrage.

Iz restorana nisu željeli ništa govoriti o Bebiću. "Ništa nemamo reći o njemu, pitajte druge. Doviđenja", rekli su nam.

Oko 18.30 novinarima se obratio ravnatelj Marasović s novim informacijama.

Još se ne zna što je Bebiću: Znakova infarkta zasad nema

"Nemamo sigurnih znakova infarkta miokarda, rade se sve potrebne pretrage, EKG; ultrazvuk, krv, još trebamo vidjeti o čemu se tu točno radi," kazao je Marasović.

Novinare je zanimalo je li Luka Bebić u kritičnom stanju, no Marasović se nije htio upuštati u prognoze. "Meni izgleda da nije, ali što znamo možda se situacija promijeni za pola sata. Kako sada stvari stoje, ne bi trebalo biti loše.", kazao je Marasović i otkrio da su mnogi zvali i raspitivali se o zdravstvenom stanju predsjednika Sabora, uključujući i premijerku Jadranku Kosor. On pak sa Bebićem nije stigao popričati ništa konkretno, tek su izmijenili, par kurtoaznih rečenica.

Oko 18.50 medijima je priopćenje poslao i ministar Darko Milinović. "Predsjednik Hrvatskog sabora, g. Luka Bebić, tijekom poslijepodnevnih sati primljen je u Klinički bolnički centar Split zbog zdravstvenih tegoba. U tijeku je dijagnostički postupak, nakon čega će javnost biti informirana u zdravstvenom stanju Luke Bebića.", stoji u Milinovićevom priopćenju.

Oko 19.15 sati u splitsku je bolnicu došla kćer Luke Bebića koja je samo prošla pored novinara ne želeći ništa komentirati. Prijevoz do bolnice bio joj je BMW 7, zagrebačkih registarskih oznaka.

U 19.30 Milinović je poslao priopćenje u kojemu stoji kako prvi dijagnostički postupci ne ukazuju na akutni infarkt miokarda. "Ostali dijagnostički postupci su u tijeku.", dodaje Milinović.

Luki Bebiću, koji će 21. kolovoza napuniti 74 godine, i njegovom ionako narušenom zdravstvenom sigurni nisu pridonijeli niti događaji posljednjih dana i tjedana. Naime, jučer su u  Metkoviću održani mjesni izbori, na kojima je HDZ zabilježio najlošiji rezultat ikad - s 40 posto pali su na tek 17,49 posto, a i sigurno mu nije drago pročitati kako će zbog slučaja Sanader možda morati odgovarati na pitanja Uskokovih istražitelja.

Pročitajte više