DOZNAJEMO Marić ima tri prijave za sukob interesa, hoće li završiti kao Karamarko?

Foto: Igor Soban/PIXSELL

"POVJERENSTVO je zaprimilo tri prijave u kojima se problematizira je li dužnosnik Zdravko Marić u sukobu interesa zbog toga što je prije stupanja na dužnost ministra financija bilo zaposlenik Agrokora", stoji u odgovoru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na upit Indexa o činjenici kako je ministar financija Zdravko Marić, ujedno i dojučerašnji zaposlenik Agrokora u sukobu interesa, a vezano uz napore Vlade Andreja Plenkovića da se sanira teško stanje Marićevoj bivšoj tvrtki.  

Podsjetimo kako je Tomislavu Karamarku bivšem potpredsjedniku Vlade utvrđen sukob interesa zbog poslovnih i prijateljskih odnosa sa savjetnikom MOL-a Josipom Petrovićem. Krimen su bili javno prezentirani stavovi o arbitraži Ina-Mol te nazočnost na niz sastanaka vezano za problematiku arbitraže.
 
Ako bi se gledao samo taj segment, jasno je kako se i bivši zaposlenik Agrokora Marić, baš kao i Karamarko, nalazi u sukobu interesa te bi, slijedom toga, trebao napustiti Vladu. No, krenimo redom.  
 
Marić je još 2016. godine bio u Agrokoru, a sada pregovara u ime Vlade 
 
Kako je već poznato i potvrđeno menadžment Agrokora u više se navrata sastao s predstavnicima Vlade RH. Razgovori su održavani u prostorijama Vlade na Markovu trgu, a na njima je bio nazočan i ministar Marić što je i sam priznao.
 
Vlada je priznala tajne sastanke tek onda kada su  za to upitani od strane novinara. Radilo se o neuobičajenim sastancima od kojih je jedan održan u nedjelju u kasnim večernjim satima.     
 
"Hrvatska Vlada u slučaju Agrokora djeluje u interesu gospodarske i financijske stabilnosti zemlje, a želi i konsolidaciju poslovanja tog koncerna", potvrdio je premijer Andrej Plenković.
 
Iz dosadašnjih izjava jasno je kako su za problematiku Agrokora zaduženi potpredsjednici Martina Dalić te posebno Zdravko Marić. 
 
Marić je od 2012. godine pa do 2016. godine bio zaposlen u Agrokoru. Bio je u vrhu tvrtke kao  Izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala. Njegovo područje odgovornosti bili su međunarodno financiranje, odnosi s investitorima te spajanja i preuzimanja. 
 
Najmanje četiri stvari koje terete Marića 
 
Rejting agencije koje su snizile rejting Agrokora, upozorile su na netransparentno vođenje Agrokorova računovodstva te na financijska izvješća u kojima određene stavke nisu objavljene, a neke nisu dovoljno objašnjene - što investitorima, odnosno vjerovnicima, može predstavljati veliki problem.  
 
Za komunikaciju prema investitorima i izdavanje obveznica, bio je zadužen upravo ministar Marić u vrijeme kada je bio zaposlenik te tvrtke. 
 
Isto tako, posljednjih tjedana postavljalo se pitanje poreznog duga Agrokora odnosno je li bilo dogovora između Vlade i Todorićeve tvrtke oko odgode plaćanja. Marić je kao ministar financija nadređen Poreznoj upravi.  
 
Marić je održao sastanak i sa izaslanstvom Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC), a sam je priznao kako je na tom sastanku bilo govora o Agrokoru!  Isto tako Marić je kao ministar financija davao izjave u javnost sugerirajući rješenja za svog bivšeg poslodavca,
 
Iz svih ovih činjenica jasan je potencijalni sukob interesa ministra Mirića. 
Evo kako je Karamarku utvrđen sukob interesa
 
Podsjetimo  kako je za bivšeg potpredsjednika Vlade i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka utvrđeno kako je bio u sukobu interesa zbog poslovnih i prijateljskih odnosa sa savjetnikom MOL-a Josipom Petrovićem.
 
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku kako je Karamarko bio u sukobu interesa jer njegovi privatni interesi mogu utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti, kao i da zbog potencijalnog sukoba interesa ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz Inu i arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a.
 
"Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka koji se vode između Hrvatske i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. godine, između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa", stoji u odluci Povjerenstva, a koju je nedavno potvrdio Upravni sud. 
 
Marić tvrdi da ne želi biti uteg!?
 
Marić ne samo da u slučaju Agrokora u javnosti daje izjave kao ministar financija, nego je nedvojbeno utvrđeno da je bio i na sastancima Vlade na kojima se razmatrala problematika Agrokora.   
 
Karamarko je nakon odluke Povjerenstva dao ostavku na mjesto u Vladi, no ministar Marić za sada ne misli da je u sukobu interesa te da povlačenje nije potrebno. 
 
"Ja i moj poslovni angažman prije imenovanja za ministra neće biti nikakav limitirajući faktor u rješavanju ove situacije. Ne želim biti uteg u ovoj situaciji, uteg svojoj vladi, a poglavito svojoj državi", rekao je Marić o svom sukobu interesa. 
 
Provjeravaju se podaci 
 
Za sada nije poznato kada bi Povjerenstvo trebalo odlučivati o Mariću. 
 
"Povodom predmetnih prijava, Povjerenstvo će postupiti kao i u svim drugim slučajevima, što znači da će se radi provjere osnovanosti i vjerodostojnosti navoda iz prijave, kao i navoda objavljenih u medijima, od nadležnih državnih tijela zatražiti relevantni podatci, dokumentacija i očitovanja na temelju kojih će se na jednoj od budućih javnih sjednica donositi odluka o pokretanju ili o nepokretanju postupka radi utvrđivanja sukoba interesa", sve je što su o toj temi rekli iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.   

Pročitajte više