Doznajemo: Medvedov pomoćnik koji je razbijao po Vukovaru opet radi u Ministarstvu

Foto: Hina

STJEPAN SUČIĆ razriješen je dužnosti pomoćnika ministra branitelja nakon što je uhvaćen kako krši epidemiološke mjere u vukovarskom kafiću. Opirao se uhićenju, razbijao inventar i zapitkivao policajce "znaš li ti tko sam ja". Kad se otrijeznio podnio je neopozivu ostavku. Bilo je to 30. studenog. 

Niti tri mjeseca kasnije, isto ministarstvo iste vlade, koja je osudila njegovo ponašanje, angažiralo ga je na temelju ugovora o djelu, doznaje Index.

Ministarstvo: Sučić jedini stručan 

Na naše pitanje zbog čega je jučer smijenjeni čovjek danas autsorsan, iz Ministarstva branitelja su naveli da je razlog "stručnost i iskustvo".

Jesu li time htjeli poručiti da nemaju niti jednu stručnu i iskusnu osobu u cijelom ministarstvu? Što nedostaje Ivoni Paltrinieri? Nju su prošli tjedan na zatvorenoj sjednici vlade imenovali na Sučićevo staro radno mjesto. Postala je ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale. 

Od Ministarstva branitelja zatražili smo informaciju jesu li ta zapošljavanja povezana, odnosno hoće li Sučić sada biti nadređen Ivoni Paltrinieri? I je li ga ona angažirala?

Lovorike za izgrednika

"Netočno je da je među njezinim prvim potezima angažman Stjepana Sučića, kao i da će joj na bilo koji način biti nadređeni. G. Sučić angažiran je prije njezinog imenovanja temeljem Ugovora o djelu, i to zbog svoje stručnosti i iskustva na poslovima vezanim uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu, kao i zbog izuzetno dobre suradnje s udrugama i članovima obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu, koji su mu u više navrata izrazili potporu", odgovorili su iz Ministarstva. 

Tražili smo i ugovor, nisu nam ga dali

Zatražili smo da nam dostave ugovor. Htjeli smo vidjeti na koje vrijeme je Sučić angažiran i za koliko kuna.

"G. Sučić angažiran je temeljem ugovora o djelu do 30. lipnja 2021. za poslove vezane uz aktivnosti pronalaženja grobišta, ekshumacijama i identifikacijama pronađenih posmrtnih ostataka svih stradalih, uz naknadu od 6.000 kn mjesečno", odgovorili su iz Ministarstva. 

"Sučić ima znanje i iskustvo"

Na pitanje kako Ministarstvo branitelja objašnjava ovaj potez i smatraju li da je ispravno angažirati osobu koja je sama podnijela ostavku zbog niza afera, kazali su:

"U mandatu g. Sučića u Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uspostavljen je hrvatski model traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu te vjerujemo kako će i kao ugovorni djelatnik svojim znanjem i iskustvom pomoći u tom iznimno zahtjevnom i osjetljivom procesu. Naš primarni cilj ostaje pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu. Otkrivanje istine o sudbinama nestalih naša je najveća obveza prema njihovoj žrtvi i prema članovima njihovih obitelji te vjerujemo kako će g. Sučić zajedno sa svima koji sudjeluju u tom procesu i dalje davati svoj značajan doprinos", odgovorili su iz ministarstva.

Podsjetimo, vlada je Sučića razriješila i članstva u Upravnom vijeću Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" pa ostaje vidjeti hoće li ga i tamo vratiti kao honorarca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.