Doznajemo najnovije detalje oko popuštanja mjera, ovo su mogući scenariji

Foto: Pixsell

PORAST broja slučajeva zakomplicirao je odluku o popuštanju mjera koje bi trebale nastupiti 1. ožujka. 

Kako doznajemo, premda su u Stožeru do prije nekoliko dana planirali već danas definirati koje će se mjere popustiti, razgovori će se vjerojatno voditi i sutra.

Kako sada stvari stoje, nije izgledno da će mjere detaljno biti predstavljene na sutrašnjoj sjednici vlade ili nakon nje kako se očekivalo, nego je izglednije da će se to dogoditi u petak.

Mogući scenariji

Raspon scenarija od 1.3. sada varira od toga da se otvore terase kafića i restorana te da se dodatno otvori sport kao i sajmovi do toga da uopće ne bude popuštanja ako brojke do kraja tjedna još značajno skoče. 

Stožer se, govore nam izvori, lomi oko popuštanja zbog rasta brojki ovih dana. Podsjetimo, šef HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj je presici rekao da u odnosu na prošli tjedan imamo rast od 30 posto. 

Otvaranje terasa

Otvaranje terasa je i dalje vjerojatnije nego odustajanje od tog popuštanja zbog pritiska koji vlada i činjenice da je ugostiteljski sektor već mjesecima pod velikim udarom. No, kako je Index i najavljivao, moguće je da se terase otvore pod strogim epidemiološkim pravilima koji će osim razmaka među stolovima uključivati i zabranu ulaska gostima u zatvorene dijelove kafića i restorana. Ako otvaranja bude, definirat će se egzaktna epidemiološka pravila. 

Popuštanja u sportu

Što se sporta tiče, najizglednije je otvaranje sporta za djecu, a moguće je djelomično otvaranje sporta i za odrasle, no, kako doznajemo, to otvaranje sigurno neće biti potpuno i za sve sportove. Zasigurno neće biti dozvoljeno ni korištenje svlačionica na način na koji je to bilo ranije. Ako se krene u otvaranja, i u sportu će biti propisana stroga ograničenja broja osoba i druga epidemiološka pravila.

Nepoznanice oko sajmova

O otvaranju sajmova ima najviše nepoznanica. Još nije sigurno hoće li se otvoriti, no moguće je da će se djelomično otvoriti sajmovi na otvorenom, također uz ograničenja, izgledno uz zabranu ugostiteljskih usluga, odnosno organiziranog posluživanja jela i pića.

Stožer kada razmišlja o otvaranju sajmova prvenstveno razmišlja o sajmovima poput zagrebačkog Hrelića. Kod razmatranja o generalnom otvaranju sajmova strahuju od druženja i feštanja, koje smatraju velikim rizikom, i zato još nije jasno hoće li, ako i bude popuštanja, biti otvaranja u tom segmentu.

Druge promjene u postojećim mjerama nisu izgledne. 

Što su Capak i Božinović rekli o popuštanju

O popuštanju mjera večeras je govorio Krunoslav Capak. 

Ističe kako u svim zemljama u okruženju brojke trenutno rastu. "Teško je vjerovati da će se nama nastaviti silazni trend", zaključuje ravnatelj HZJZ-a. 

Ipak, potvrdio je da se razgovara o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata u cijeloj zemlji kao i daljnjim popuštanjima mjera vezanim za sport.  "Konkretnije ćemo to znati sutra", rekao je.

Na presici Stožera o popuštanju je govorio šef Stožera i potpredsjednik vlade Davor Božinović. 

"Mi smo počeli i od danas intenziviramo razgovore oko odluke Stožera koja će pokrivati razdoblje od 1. ožujka. Imamo u kontinuitetu nekih pet dana porasta, danas nešto značajnije, više od 30 posto. U ovom trenutku ne bih htio prejudicirati konkretno, mi i dalje, kad govorimo o incidenciji, dobro stojimo. Kao što vidimo, situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu, nije čudno onda što je zahvaćena Dubrovačko-neretvanska županija. Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantna. Kad sve uzmemo u obzir, mi ćemo na našim sastancima donijeti odluku koja će vrijediti od 1. ožujka da se život koliko je god moguće normalizira. Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život. Bit će to sigurno dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna", rekao je Božinović. 

Pročitajte više