Klub je bio jedini otvoreni lokal u lockdownu, Plenkovićev ministar tamo igrao belu

Foto: Index

ISTRAŽILI smo zagrebački klub Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici u kojem su se organizirala druženja za gospodarstvenike, osobe iz javnog života te dužnosnike najvišeg ranga, a koji je postao nacionalno poznat kao mjesto navodne primopredaje mita od gotovo dva milijuna kuna koju je u torbi unio poduzetnik Krešo Petek. 

Razgovarali smo s Ivanom Širić, direktoricom Kovačevićevih tvrtki, s obzirom na to da je jedna od tih tvrtki ujedno i vlasnik prostora kluba. Razgovarali smo i s nekim ljudima koji su bili gosti kluba, a saznali smo kako je jedan od aktualnih ministara vlade Andreja Plenkovića ondje često igrao kartašku igru belu. Nije bio jedini.

Od ministara su viđena još najmanje trojica, a jedan od njih u rodbinskim je odnosima s Kovačevićem. Saznali smo i da je klub bio popularan za vrijeme lockdowna jer je bio jedini prostor u centru Zagreba u kojem vas je konobar mogao poslužiti pićem i u kojem ste mogli u miru razgovarati u zatvorenom prostoru. Ondje su organizirani brojni tulumi i domjenci pa čak i za neke novinare. No, krenimo redom.   

Zašto je Uskoku zanimljiv klub?

Uskok je prošlog tjedna pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenih od kojih su dvojica saborska zastupnika. Tereti ih se zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju. 

Policija je duže vrijeme pratila poduzetnika Krešu Peteka pa su tako videokamerom zabilježili kako ulazi u banku po novac, kako izlazi iz banke s novcem te kako odlazi do tzv. kluba Dragana Kovačevića, šefa Janafa u Slovenskoj ulici. Snimili su ga kao ondje ulazi te izlazi bez novca. Naknadno su objavili kako su u torbi bila gotovo 2 milijuna kuna. 

Klub je bio na dvije etaže i jedno od najpopularnijih mjesta za vrijeme lockdowna

Sam famozni klub, mjesto primopredaje novca, Uskok je posebno analizirao, budući da je policija vezano za tu lokaciju očito snimila još niz zanimljivih stvari osim same primopredaje. Naime, istražitelji navode da je Kovačević u tom prostoru "primao dužnosnike najvišeg ranga", ne navodeći o kome se konkretno radi. Prije dva dana ispostavilo se kako je jedno od tih imena bilo i Jakova Kitarovića, supruga bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Klub u vlasništvu tvrtke Finkor 

Famozni klub Dragana Kovačevića nalazio se na adresi Slovenska 9, a u vlasništvu je tvrtke Finkor. Kako smo istražili, riječ je zapravo o dva prostora. Veći se nalazi u prizemlju i ima 54 kvadrata, a iznad tog poslovnog prostora je jedna prostorija, odnosno zasebna nekretnina od 28,5 kvadrata. 

Vlasnik tvrtke Finkor je Kovačević, no kako je dužnosnik (vlada ga je postavila na čelo državne tvrtke), tvrtku je prenio na odvjetnički ured Šoštarić. Direktorica te tvrtke je Ivana Širić, a na istoj adresi registrirane su još tri tvrtke i to: Centar ekonomskog Razvoja, Eko-glob i Globfi. Osim adrese tim tvrtkama je zajedničko da im je direktorica Širić, da nemaju ni jednog zaposlenog i da su prošlu godinu poslovale s malom dobiti.  

Najbolje je poslovala Finkor. Prošlu 2019. godinu završili su s dobiti od 137.600 kuna dobiti, a tvrtka se bavi uslugama i trgovinom na veliko. Centar ekonomskog razvoja osnovan je za savjetovanje, a prošle godine imali su dobit od 72.700 kuna. Eko-Glob bavi se gospodarenjem otpadom, a prošle godine imali su dobit od 21.400 kuna. Posljednja Globfi bavi se informatikom i komunikacijama i imali su dobit od 27.600 kuna. 

Direktorici Širić su poznata lica - nepoznata

"Da, moj ured se nalazi na adresi Slovenska 9, no zapravo vam ne mogu puno pomoći jer ne znam ništa", kaže nam Širić koja je već gotovo 10 godina direktorica Kovačevićevih tvrtki. Kaže nam da tvrtke i dalje posluju sasvim normalno kao i da normalno radi u svom uredu. O famoznom klubu ne zna ništa. 

"Nisam tamo zalazila, moj ured bio je fizički odvojen od tog dijela, tako da ne znam ništa. To su vam dvije odvojene stvari", kaže Širić u razgovoru za Index. Pokušali smo od nje saznati kako je izgledao klub te nekoliko detalja, no bez uspjeha. Tvrdi da ondje nije odlazila. 

Na naš izravan upit je li srela nekog od poznatih osoba koje se ovih dana spominju u medijima, od supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića, do bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, aktualnog Zorana Milanovića te nekoliko ministara i poznatih imena iz društvenog života odgovara da ne zna ništa.

"Istina je da je moj ured odmah do tog prostora kojeg vi zovete klub, no nisam obraćala pažnju. Ne znam. Ja te ljude ne poznajem i ne pratim politiku. Te ljude ne prepoznajem ni na televiziji, a kamoli da bi prepoznala u ulici. Zaista ne pratim te stvari", kaže nam Širić na kraju. 

Mesić i Milanović priznali posjet klubu

Pokušali smo doći do onih koji su bili česti gosti kluba. Razgovarali smo s nizom bivših i aktualnih članova HNS-a, no svatko od njih kaže nam da je o klubu saznao iz medija, čak i oni koji su se predstavljali kao prisni prijatelji uhićenog šefa Janafa. Pokušali smo i s članovima drugih stranaka, no odgovori su bili isti, o klubu su čuli tek nedavno i to putem medija.

Od onih koji su već priznali medijima da su bili u klubu je bivši predsjednik Stjepan Mesić. 

"Ja sam s direktorom Janafa prijatelj, on je bio član HNS-a, ja sam kao član HNS-a se kandidirao za predsjednika Republike Hrvatske, s njim sam se više puta sastajao, bio u njegovom famoznom klubu koji ima 5-6 kvadrata i to svega par puta smo se našli", rekao je Mesić. No klub je kako saznajemo ipak bio malo veći.

Aktualni ministar sa svojim društvom često je ondje igrao belu

Bio je na dvije etaže od čega je u prizemlju bio puno veći prostor, a na katu manji od gotovo 30 kvadrata. Klub je imao dva manja šanka na svakoj etaži te po jedan toalet. Imao je i konobara, no računi se nisu izdavali. U samom klubu je moglo sjediti oko dvadeset ljudi. Aktualni predsjednik Milanović također je priznao da je bio u klubu, a njegov opis poklapa se s našim informacijama.

Najbolja zabava u klubu bila je za Martinje, trajalo je cijeli dan

'To je prostorija od 40-ak kvadrata. Ima šank, dosadno je mjesto, ali se tamo donosila hrana, dolazili su različiti ljudi, glumci svih nacionalnosti", rekao je Milanović ne ulazeći u detalje. Naša potraga za posjetiteljima kluba ipak je na kraju urodila plodom. Jedan bivši vladin dužnosnik priznao nam je da je bio čest gost te nam je, u zamjenu za anonimnost, ispričao niz detalja.   

"Tako to ide. Sad se nitko ne sjeća, a dolazili su svi što su nešto značili. Tu su bili česti tulumi odnosno domjenci. Poznate su bile zabave za Martinje, a tada bi zabava u tom prostoru znala trajati po cijeli dan. Da, da, ondje su dolazili svi. Baš svi. Od političara, glumaca, poznatih osoba pa do vas - novinara", priča nam taj bivši dužnosnik. Klub je, kako nam kaže, imao svog konobara, no piće, a ni hrana nije se naplaćivala. Kada bi bili domjenci, ljudi bi sami donosili i hranu i piće koje bi im se posluživalo.

Klub je jedini bio otvoren za vrijeme lockdowna

"Klub je bio hit za vrijeme lockdowna ove zime, odnosno proljeća. Bio je to jedini objekt koji je radio. Imali su konobara i posluživali su piće. U zatvorenom prostoru mogli ste se družiti, popiti nešto. Bio je to tad hit", kaže nam ovaj bivši dužnosnik. 

Sjeća se da je čest gost bio ministar u aktualnoj vladi Andreja Plenkovića koji je ondje sa svojim društvom igrao belu. a ondje je vidio još najmanje tri ministra.

"Da ne steknete krivi dojam, skupljalo se ondje vrlo šaroliko društvo, osim političara bili su tu i vaši kolege novinari, bilo je tu glumaca, ma mnogi da vam sad ne idem u detalje. Bit će ljudima neugodno", kaže nam na kraju ovaj bivši dužnosnik. 

Pročitajte više