Doznajemo: Opasan virus kojeg prenose komarci u Hrvatskoj, umro muškarac

Foto: 123rf

OD GROZNICE Zapadnog Nila u Hrvatskoj je do danas u 2018. oboljelo 26 osoba, a jedna je umrla, doznaje Index.

Naime, kako su nam potvrdili u HZJZ-u, tijekom srpnja i kolovoza 2018. godine, za vrijeme ljetne sezone koja je istovremeno i sezona intenzivnog razvoja prijenosnika – komaraca, laboratorijski je potvrđeno 26 oboljelih, a jedna osoba je preminula.

Većina oboljelih osoba imala je kliničku sliku zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, a kod dijela oboljelih zabilježena je blaža klinička slika u vidu febrilne bolesti. Dio oboljelih se oporavio pa su otpušteni iz bolnice.

Većina se zarazila u Hrvatskoj

Prema HZJZ-u, dvije osobe, od ukupno 26 oboljelih u Hrvatskoj, zaražene su u susjednim državama, a za dvije se ne može sa sigurnošću utvrditi je li zaraza stečena u Hrvatskoj ili u susjednim državama. Većina oboljelih zaražena je na području Hrvatske, kao i prethodnih sezona uglavnom u sjeverozapadnom i istočnom dijelu zemlje.

Prva hrvatska žrtva ove godine stariji je muškarac iz Belog Manastira koji je u podlozi imao i neku kroničnu bolest.

Bilo je mrtvih i prošlih godina

To inače nije prvi smrtni slučaj uzrokovan virusom Zapadnog Nila u našoj zemlji. Par slučajeva zabilježeno je i prijašnjih godina, tumače naši epidemiolozi.

Oglasio se i HZJZ

Nakon što je Index objavio vijest, HZJZ je na stranicama objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula.

Temeljem raspoloživih podataka, sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti."

Pročitajte više