Doznajemo: Sukobi liječnika na Klinici za tumore, mogli bi ispaštati pacijenti

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

LIJEČNICI Klinike za tumore, koja je referentni centar za liječenje raka rektuma, zgroženi su najavom da će morati iseliti kompletan prvi kat nove zgrade i dio drugog kata stare zgrade jer u te prostore namjerava useliti Klinika za neurokirurgiju s lokacije u Vinogradskoj. Za Index su otkrili sve detalje sastanaka koji su se održavali na tu temu u posljednja tri dana.

Kazali su nam kako se na prvom katu nove zgrade Klinike za tumore koja ima preko 1200 kvadrata nalaze prostorije za vađenje krvi, biokemijski laboratorij, transfuzijska medicina, citologija, fizikalna terapija, dok se na 2. katu stare zgrade nalaze endoskopija s dvije sale za male kirurške zahvate, prostor za kolonoskopiju i gastroskopiju, te suportivna skrb odnosno palijativna skrb kao i dnevna bolnica nakon malih kirurških zahvata u kratkotrajnoj anesteziji. Na drugom katu se također nalazi ljekarna s centralnom pripremom citostatika čiji prostor još nije realiziran do kraja.

"Kako preseliti 1200 kvadrata u 300, što će biti s pacijentima"

"Sve te djelatnosti bi se trebale preseliti negdje unutar Klinike za tumore, kako bi taj prostor mogla zauzeti Klinika za neurokirurgiju, ali prostora za tako nešto unutar Klinike za tumore nema. Nemoguće je 1200 kvadrata preseliti unutar bolnice, kad tog prostora nema. Kako toliki broj kvadrata smjestiti na nekih 300, to je nemoguće. Pitamo se gdje će završiti naši onkološki pacijenti koji dolaze na liječenje i na pretrage u sve ove prostorije koje nam se sad nalaze na 1. katu nove i na 2. katu stare zgrade. Postoje minimalni tehnički uvjeti kojima je određeno koliko koji odjel treba imati kvadrata. Postoje odjeli i laboratorij koji rade s kemikalijama, za njih je određeno koliko moraju imati prostora i svjetla", rekli su nam liječnici s kojima smo razgovarali.

Oni su jučer sudjelovali na sastanku na kojem je bio ravnatelj Vinogradske Davor Vagić koji im se obratio, kao i v.d. predstojnika Klinike za tumore Ivan Milas, za kojeg doznajemo da se ne slaže s tim da se cijela neurokirurgija preseli na Kliniku za tumore, već dio neurokirurgije koji se bavi onkološkim bolestima kao što su tumori mozga i metastaze na kralježnici.

Međutim, brojni liječnici Klinike za tumore, s kojima smo razgovarali, otkrili su nam kako je plan da se preseli cijela Klinika za neurokirurgiju te da bi samo dio za neurotraumu ostao na lokaciji u Vinogradskoj.

Doznajemo što je bilo na sastanku ravnatelja i liječnika Klinika za tumore

Ravnatelj Vagić je, kako doznajemo, liječnicima Klinike za tumore jučer rekao da se nijedna djelatnost neće seliti iz Klinike za tumore i istaknuo da je oformio radnu skupinu koja će odlučiti o tome kako će se sve odvijati. Ali nije rekao gdje bi unutar bolnice bili izmješteni.

"Ravnatelj je rekao da on nije bio uključen u taj projekt vrijedan 70 milijuna kuna te da ga je naslijedio od prošle uprave i da je vlada RH taj projekt poslala u Bruxelles s Nacionalnim planom oporavka i održivosti. Istaknuo je da nije znao za taj projekt dok nije postao ravnatelj. Rekao nam je da je prvi dio projekta preseljenje Klinike za neurokirurgiju, koja ne bi bila pod Klinikom za tumore već kao zasebna jedinica. Rekao je da je izvijestio ministra Beroša o tom projektu i da mu je on rekao da vidimo kako bi se to moglo realizirati. Ponovio je da je riječ o 70 milijuna kuna vrijednom projektu kojim bi se uredila i Klinika za tumore. Rekao je i da je neurokirurgija nekad bila na Klinici za tumore. Dakle, ponavljao je da se nitko od nas neće iseliti iz Klinike za tumore, ali nije rekao gdje ćemo svi mi, gdje će se preseliti tih 1200 kvadrata koje bi zauzela neurokirurgija", kažu nam liječnici.

Navode kako je na sastanku rečeno i da se 10 godina nije uložilo u Kliniku za tumore i da je to sramotno jer se ondje liječe onkološki pacijenti iz cijele Hrvatske te da je riječ o skupini najosjetljivijih pacijenata.

"U ambulantu nam je u danu ušlo preko 120 ljudi, 30-ak u fizikalnu, još 50-ak na transfuziologiju i citologiju"

U ova tri dana Index je razgovarao s nizom liječnika Klinike za tumore koji su nam rekli da bi se, ako se ovako nešto realizira, time direktno oštetili onkološki pacijenti kojih ima sve više.

"Na jučerašnjem sastanku je rečeno kako nam je samo tog dana u ambulantu ušlo preko 120 ljudi, 30-ak u fizikalnu, a još 50-ak na transfuziologiju i citologiju. To su sve djelatnosti s prvog kata koje bi se trebale nekamo preseliti, da bi na to mjesto došla neurokirurgija koja se želi iz Vinogradske širiti na naš 1. kat nove zgrade i na 2. kat stare. To jednostavno neće moći funkcionirati, onkološki pacijenti ostaju bez dijela prostora gdje dolaze na pretrage i terapije", rekli su nam liječnici Klinike za tumore.

Index je razgovarao i sa svima uključenima oko ovog plana preseljenja neurokirurgije, no nitko nam nije dao konkretne informacije.

Ravnatelj Vinogradske: Nikoga nećemo iseliti iz Klinike

Prvo smo nazvali Davora Vagića koji je ovog ljeta imenovan novim ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice. Vagić je za Index rekao da se ništa ne iseljava s Klinike za tumore, no nije bio konkretan oko useljavanja neurokirurgije te izmještanja ostalih djelatnosti.

"Postoji EU projekt koji je u Nacionalnom planu oporavka za rekonstrukcije nekih dijelova, no ništa se ne miče iz Klinike za tumore. Kolega Milas će odlučivati o tome, no iz Klinike za tumore niti jedna djelatnost se ne miče niti mijenja", rekao je Vagić za Index.

Pitali smo ga hoće li se Klinika za neurokirurgiju preseliti u prostor Klinike za tumore i gdje točno.

"Nema odluke o neurokirurgiji, to će se trebati usuglasiti i s ministrom zdravstva. Moramo prvo napraviti plan i projekt, ako ćemo nešto renovirati", rekao je kratko Vagić za Index.

V.d. predstojnika Klinike za tumore: Nemam komentara dok ne dobijem plan za dalje

Potom smo nazvali Ivana Milasa, v.d. predstojnika Klinike za tumore. Ona nam je kratko rekao da nema komentara dok god ne dobije plan što bi se trebalo raditi na Klinici za tumore.

Kontaktirali smo i predstojnika Klinike za neurokirurgiju Krešimira Rotima. Pitali smo ga seli li Kliniku iz Vinogradske na Kliniku za tumore.

"Nazovite ravnatelja Vagića, on zna sve detalje, ja nisam upoznat sa svim detaljima, samo parcijalno", kratko nam je rekao Rotim.

Ministar zdravstva Vili Beroš također nam nije dao odgovore.

Ministar Beroš: To je dogovarano za vrijeme bivšeg ravnatelja

Nakon što smo ga pitali za preseljenje neurokirurgije na Kliniku za tumore, rekao nam je, koliko je upoznat s tim projektom, da je to bio plan bivšeg ravnatelja Vinogradske Marija Zovaka.

Pitali smo ga treba li Vinogradska imati dozvolu Ministarstva zdravstva za tako nešto, na što nam nije dao odgovor te je rekao da je prava adresa za obratiti se ravnateljstvo Vinogradske.

Budući da je Beroš spomenuo kako je to bio plan bivšeg ravnatelja Zovaka, nazvali smo i njega.

Bivši ravnatelj: Na Klinici za tumore ima dosta novouređenog prostora koji stoji neiskorišten

Pitali smo ga je li njegov plan bio da se neurokirurgija seli na Kliniku za tumore, na prvi kat zgrade.

"Ne znam otkud vam taj prvi kat, Klinika za tumore ima neiskorišten prostor. Ideja bivše uprave bila je poboljšati uvjete, bilo je više opcija. Sad se dogodilo da je nova uprava to preuzela, sad se pregovara i to je to. To će biti isključivo stvar odluke novog ravnatelja i iskorištavanja novog kapaciteta, na Klinici za tumore ima dosta novouređenog prostora koji stoji neiskorišten. Mi smo tim planom željeli dati pacijentima maksimalnu kvalitetu", rekao je za Index bivši ravnatelj, ujedno predstojnik Klinike za kirurgiju Mario Zovak.

Nakon toga smo ga opet pitali je li planirao preseljenje neurokirurgije.

"U KBC-u Sestre milosrdnice je bila ideja da se sele ili neurokirurgija ili kirurgija. Koliko znam ništa se neće dogoditi, neće se smanjiti prostor djelatnostima Klinike za tumore", rekao nam je Zovak.

Šef Upravnog vijeća odbio poziv, poslao SMS i više nije odgovorio

Pokušali smo doći i do predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice Tomislava Dulibića, ali je on, nakon što nam je prekinuo poziv, napisao da mu pošaljemo SMS.

Kad smo to učinili, više nam se nije javio.

Djelatnici Klinike za tumore preko Indexa su poručili kako će se boriti da se Klinika za tumore ne uništi, da onkološki pacijenti ne ostanu zakinuti jer je, kako su još jednom napomenuli, riječ o najosjetljivijoj skupini pacijenata, a svakim danom u Hrvatskoj ima sve više oboljelih od karcinoma.

Pročitajte više