Evo za što su prijavljeni roditelji. Ravnatelj: Ne nosim masku ako sam s cijepljenim

Foto: Index

I DANAS je bilo burno u Krapinskim Toplicama gdje već danima 14-godišnji učenik ne ide u školu jer njegovi roditelji ne žele da on nosi masku u zajedničkim prostorijama škole. I danas su se pojavili prosvjednici koji su se verbalno sukobili s policijom koja ih je bezuspješno pokušala legitimirati te s ravnateljem škole Samsonom Štiboharom. Pokušali su se obratiti i županu Željku Kolaru koji je također danas došao pred školu, no on ih je ignorirao. 

Kako smo doznali, roditelji dječaka jučer nisu ishodili liječničku potvrdu da njihov sin ne mora nositi masku, o čemu je obaviještena i škola. Dječak ni danas nije stavio masku pa nije ušao u školu na nastavu. S roditeljima je cijeli dan bio ispred ulaza. Dječakov otac Kristijan Gaćina Indexu je jutros rekao kako on i majka s njim prolaze gradivo i kroz nastavni proces. Uz njih su pred školom bila i dva zaštitara. 

Policija izdala prijave roditeljima dječaka, doznali smo za što su prijavljeni. Slijede nove prijave

Policija je nakon završetka jutarnje školske smjene roditeljima dječaka na parkiralištu kod škole izdala prekršajne naloge. Kako doznaje Index, roditeljima je izdano izvješće o počinjenim prekršajima po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, i to zbog nenošenja maske, te po Zakonu o osobnoj iskaznici, jer su policiji odbili dati osobnu na uvid. Kako roditelji nisu željeli preuzeti prijave, policajci su ih zakačili za brisače na njihovom automobilu, kojim su se roditelji potom i udaljili iz kruga škole. Prijave se ovime smatraju uručenima, kažu iz policije. 

Što se ostaloga tiče, doznajemo kako će policija danas krenuti s novim prijavama. Obuhvatit će se kršenje Zakona o okupljanju građana u prostoru gdje to nije dozvoljeno (škole i vrtići), a ostalo je, kako saznajemo, vezano uz kršenje epidemioloških mjera. Kriminalističko istraživanje i dalje traje. 

 

Verbalni sukob prosvjednika s ravnateljem

Nakon današnjih novih incidenata s prosvjednicima koji su se ponovno okupili ispred škole i nisu željeli policiji dati osobne, razgovarali smo s ravnateljem škole Samsonom Štiboharom. Njega su prosvjednici prozvali da krši zakon. Nakon što ih je pitao žele li ga baciti u kontejner, referirajući se na fotomontažu njega u kontejneru koju su mu, kako je rekao, pokazivali u petak, jedan mu je prosvjednik odgovorio: “Zasad nije moje pravo da vas bacam u kontejner.”

Kako smo već naveli, roditelji su tijekom cijele današnje nastave sa svojim sinom bili ispred vrata škole, gdje su postavili dvije stolice - jednu za sina, a drugu za knjige. 

Ravnatelj se danas sastao s pravobraniteljicom te je održao niz drugih sastanaka o situaciji u školi i pred školom. Pitali smo ga što je dogovoreno. 

Što je dogovoreno na sastancima o stanju u školi

"Napravili smo uvid u sve skupa, vidjeli smo sva postupanja koja smo pokrenuli, da je sve napravljeno kako i treba. Preporuka je zaštita sve djece, a ne samo jednog djeteta", rekao je Indexu ravnatelj Štibohar. 

Pitali smo znači li to da se definitivno neće popustiti roditeljima koji traže da se prvo u školu uvedu sva druga djeca, a onda da njihov sin uđe bez maske. On je na to odgovorio potvrdno. 

"Ne idemo u tom smjeru da se iskrivljuju mjere. One vrijede za sve", rekao je.

"Bila je socijalna radnica kod obitelji, oni su za to vrijeme bili pred školom"

"Bila je socijalna radnica u kući te obitelji, no oni su za to vrijeme bili pred školom. Pravobraniteljica će dati nalog da se pomogne, da se pruži psihološka pomoć i tom učeniku kada se vrati u klupe. Bit će uputa vjerojatno prema Ministarstvu da se osigura psiholog u školi kojeg mi trenutno nemamo", rekao je.

 

"Djevojčici je u školi danas pozlilo nevezano uz ovo, ali nije htjela izaći na glavni ulaz zbog prosvjednika"

Pitali smo ga i za slučaj djevojčice za koju je lokalnom portalu rekao kako joj je danas u školi pozlilo.

"Njoj je pozlilo nevezano uz ovaj slučaj, no to je dijete reklo da ne bi htjelo ići na glavni ulaz jer su tamo ti ljudi koji su im (djeci op.a.) ujutro dobacivali dok su išli u školu. Bojala se", rekao je.

Osvrnuo se kratko i na nasilni upad u petak u školu: "Vidjeli ste snimku od dvije minute, a to je sve trajalo 20 minuta. Radi se o čistom agresivnom teroru."

Kako odgovara na prozivke za licemjerje jer je za vikend bio na Festivalu popevki

Upitali smo ga o slici koju oni koji podržavaju roditelje i prosvjednike šire društvenim mrežama, na kojoj je navodno on ovog vikenda na Festivalu popevki, gdje se također nisu nosile maske. 

"To su krivu osobu stavili, ja jesam bio tamo, ali to na slici nisam ja. To je bivši načelnik policije. To nisam ja, ja sam bio gore na balkonu, a on je bio dolje. Vjerojatno su znali da sam tamo, ali su uzeli krivu sliku", govori ravnatelj.

Pitali smo ga kako komentira to što ga neistomišljenici zbog prisustva na festivalu bez maske prozivaju za licemjerje. 

"Gledajte, Zavod za javno zdravstvo je napisao mjere, tamo gdje su svi cijepljeni, odnosno s covid-potvrdama, maske ne trebaju. Propisana su pravila kojih se svi moramo držati. Tako je i kod nas u školi, ako su u zbornici svi cijepljeni, ne moraju nositi maske. Ali kako kod nas nisu svi cijepljeni, onda se moraju nositi maske", kaže ravnatelj Štibohar.

"U zbornici cijepljeni ne nose maske, ali ako uđe necijepljeni profesor, onda svi stave"

Znači li to da svi profesori moraju u zbornici nositi maske, pitali smo ga.

"Ako su u tom trenutku u zbornici samo oni koji su cijepljeni, onda ne moraju", odgovara.

Pitali smo ga izgleda li to doista tako da četvero cijepljenih profesora ne nosi maske, pa kad u zbornicu uđe cijepljeni, svi odmah stavljaju maske i je li to pomalo suludo.

"Da, kad uđe necijepljeni profesor, onda svi stave maske. Tako je i kod mene u uredu, ja uvijek konstatiram - ako smo cijepljeni, tako i tako, ak nismo, tako i tako. Ja valjda u uredu mogu biti bez maske da mi je jednostavnije raditi. Ja ne mogu provjeravati ima li netko covid-potvrdu, ali mala je sredina, mi znamo tko je tko. Ali za one koje nisam siguran da će reći istinu, onda nosimo maske. Svi koji su dolazili iz Ministarstva i pravobraniteljica, svi su cijepljeni", rekao je. 

"Očekujemo da institucije odrade sve i da se problem riješi"

Roditelji dječaka su Indexu danas rekli da neće odustati i da su ustrajni u tome da njihov sin ne stavlja masku za koju tvrde da mu ugrožava zdravlje. Kada smo ih pitali ugrožava li mu doista zdravlje stavljanje maske od ulaza u školu do ulaza u učionicu, odgovorili su potvrdno. Nešto o tome ima za reći i ravnatelj. 

"To je doslovno minuta, minuta i pol u najsporijem obliku treba. Treba samo oprati ruke i otići u učionicu. Pravila su postavljena da se poštivaju. Treba reći da je učenik cijele prošle godine nosio masku u učionici, a sad je problem i na hodniku. O izuzeću od nošenja maske može govoriti liječnička potvrda prilikom zdravstvenih tegoba, no mi potvrdu da taj učenik ne treba nositi masku od liječnika nismo dobili. Postoji provedbeni plan za nastavnu godinu, u svim školama učenici od 5. do 8. u zajedničkim prostorima moraju nositi maske. Postoje jedino iznimke tamo gdje je jako mali broj djece", kaže Štibohar.

Kaže kako očekuje da će se u sljedećim danima situacija riješiti i da će dječak krenuti u školu.

"Danas je Centar za socijalnu skrb bio u izvidu, informacije od centra još nemam. Oni su uključeni da pomognu i daju upute. Očekujemo da institucije odrade sve u skladu sa svojim ovlastima i da se ova situacija riješi", rekao je za Index ravnatelj Samson Štibohar. 

Pročitajte više