AFERA DNEVNICE Doznali smo zašto je Sandra Zeljko izbačena iz Banskih dvora i gdje trenutno radi

Screenshot: HRT, Index

NAJPOZNATIJA hrvatska tajnica od jučer više ne radi u uredu Andreja Plenkovića, premijera koji je iz Hrvatske potjerao najuglednijeg hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića, kako bi zaštitio partijskog kolegu plagijatora, Pavu Barišića.

No, najpoznatije hrvatske tajnice ipak se nije mogao samo tako riješiti pa ju je odlučio uhljebiti na drugo radno mjesto u Vladi, koje se nalazi na drugoj adresi.

Naime, Sandra Zeljko, dugogodišnja administrativna tajnica u Uredu premijera Republike Hrvatske, koja je (bila) krunski svjedok protiv Tomislava Sauche, zasad jedinog osumnjičenog u Aferi Dnevnice, od jučer više nije na tom radnom mjestu.

Premjestili su je zbog "potrebe službe"

Kako smo doznali, zaposlena je u Uredu za razminiranje, i to zbog "potrebe službe" kako su naveli, a zapravo, kako se može iščitati iz odgovora Ureda, dogovorom dvaju čelnika.

"Državna službenica Sandra Zeljko premještena je u Ured za razminiranje po potrebi službe s datumom 7. ožujka 2017. godine na radno mjesto administrativnog referenta u Jedinici za sredstva fondova EU.", kazali su nam iz Ureda za razminiranje.

Zanimalo nas je koji su uvjeti za navedeno radno mjesto te ispunjava li ih Zeljko.

"Uvjeti za navedeno radno mjesto propisani su Pravilnikom o unutarnjem redu Ureda za razminiranje te su kako slijedi: srednja stručna sprema upravne ili druge odgovarajuće struke, najmanje 1 godina radnog iskustva, dobro poznavanje engleskog jezika i sposobnost komunikacije na engleskom jeziku, napredno poznavanje rada na osobnom računalu, položen državni stručni ispit. Za navedeno radno mjesto državna službenica Sandra Zeljko ispunjava sve uvjete.", odgovorili su.

Nije bilo natječaja jer je bila potrebna

Pitali smo i je li postojao nekakav natječaj za to radno mjesto.

"Za premještaj po potrebi službe nije potrebno raspisivanje natječaja ni javnog ni internog već je za njega potreban prethodni pisani sporazum čelnika tijela iz kojeg se državni službenik premješta i čelnika tijela u koji se državni službenik premješta sukladno članku 78. Zakona o državnim službenicima.", kazali su nam iz Ureda za razminiranje.

Zeljko je i na mjesto u Uredu Vlade došla sporazumom. Naime, ona je 5. travnja 2004. godine sporazumom između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Glavnog tajništva Vlade Republike Hrvatske premještena u Vladu, gdje je radila do jučer na radnom mjestu administrativne tajnice.

"Prema Zakonu o državnim službenicima, državni službenik može po potrebi službe biti premješten na drugo radno mjesto u istom ili drugom državnom tijelu, u istom ili drugom mjestu rada, ali samo na radno mjesto unutar iste kategorije, iste ili približne složenosti poslova.", objasnili su Indexu iz Vlade prije desetak dana kada smo se raspitivali o zaposlenju Sandre Zeljko.

Pročitajte više