Dr. Đikić za Index o Radmanovom "eliksiru mladosti": Očito je da se radi o manipulaciji i prijevari građana

ČETIRI dana nakon što je Miroslav Radman u Kristalnoj dvorani hotela Esplanade predstavio preparat ADR Energizer, nazvavši ga revolucionarnim "eliksirom mladosti", u redakciju Indexa jučer je ušetao umirovljeni magistar kemije Hrvoje Zrnčić, s fasciklom novinskih isječaka o Radmanovom "lijeku" i kazao: "Ovo je jedna od najvećih gluposti za koju sam ikad u životu čuo"!

"Najveća glupost za koju sam ikad čuo!"

Radman je 20. listopada pompozno najavio novi dodatak prehrani, s tisuću puta jačim antioksidativnim učinkom od vitamina E, koji bi stanice branio od "opakih i nasrtljivih radikala kisika".

"Stanice bi se štitile od hrđanja, a organizam obnavljao, što bi u konačnici moglo zaustaviti starenje, pa i pomladiti ljude", kazao je na predstavljanju Radman.

Magistar Zrnčić tvrdi da je u nekoliko minuta Radman izgovorio gomilu znanstveno neutemeljenih besmislica.

"Prije svega, kisikovi radikali su korisne tvari, jer oksidacijom hrane u stanici stvaraju energiju za sve što tijelu treba da bi funkcioniralo. Drugo, kisikovi radikali su neizostavan dio imunog sustava, npr. u borbi protiv uzročnika infekcija. Nedavno je otkriveno da ti "opaki" i "štetni" radikali sudjeluju u oblikovanju kristala kalcita u našem sustavu za ravnotežu, koji nam omogućuje da u realnom svijetu osjetimo što je gore, a što dolje", tumači mr. Zrnčić.

Tragom Zrnčićevih opaski, Index je kontaktirao i dr. Ivana Đikića, koji je vjerojatno najugledniji i globalno najcitiraniji hrvatski znanstvenik. Malo je reći da je zgrožen recentnim radom kolege s MedILS-a. 

Dr. Đikić: To je neispitani dodatak prehrani kojega ne bih nikome preporučio


"ADR pripravak je neispitani dodatak hrani kojega nikome ne bih preporučio jer nema potvrđeno djelovanje na ljude. Uzimanje antioksidansa u pravoj dozi može ukloniti oštećenja unutar stanica, ali nema podataka da može spriječiti starenje u organizmu. Osim toga, pretjerana upotreba snažnih antioksidansa na duži rok može dovesti do ozbiljnih kroničnih bolesti. U ovom trenutku najvažnije je upozoriti građane da uopće nije ispitana moguća štetnost ADR pripravka. Svaki školovani znanstvenik zna da je oksidativni proces unutar stanice vrlo važan te da povećanje ili smanjene doza oksidativnih procesa može dovesti do razvoja bolesti", upozorava Đikić. 

"Teško mi je objasniti što se Radmanu događa, možda kriza identiteta zbog starenja"

Užasno ga, kaže, žalosti što mora gledati kako se u ime znanosti manipulira građanima, koristeći ime jednog vrhunskog znanstvenika za prodaju neispitanih preparata. Posebno upozorava na dr. Slavka Ivkovića, znanstvenika sumnjive reputacije koji je s Radmanom u Esplanadi predstavio "eliksir mladosti".

"Životopis dr. Ivkovića, tvorca ADR-a,  pravi je znak za zabrinutost, riječ je o čovjeku koji je prije desetak godina bio povezan s aferom Megamin, gdje se pokušavalo također kao dodatak hrani prodavati minerale kao potentni antitumorski lijek. Taj čovjek sad s Radmanom predstavlja 'eliksir mladosti', a da se uopće ne zna što se sve nalazi u kombinaciji tog preparata. Ima li sastojaka Megamina, ili su u pitanju samo antioksidansi? Na predstavljanju su izrečene mnoge netočnosti i uopće se nije spominjala moguća štetnost tih neispitanih pripravka. Očito je da se radi o manipulaciji i prijevari građana", izjavio je za Index Đikić.

Moguće bolesti: Ateroskleroza, dijabetes, tumori...


Bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa i tumora razvijaju se, tvrdi, i uslijed nedostatka oksidativnih procesa u stanici. Stoga  je, pojašnjava, nekritičko igranje s velikim dozama snažnih antioksidansa, na dugi rok jako opasno za zdravlje. Sve što je na tržištu trenutno odobreno kao dodatak prehrani, koristi se kao relativno slabi antioksidans, baš da ne bi štetilo i da minimalno pomaže, dakle nipošto ne smije biti presnažno.

Upitan da komentira motive Miroslava Radmana da "eliksirom mladosti" kompromitira inače blistavu znanstvenu karijeru, Đikić je kazao da ne vjeruje da su sporni preparati stvoreni u MediLS-u, nego je samo iskorišteno Radmanovo ime.

"Očigledno se radi o kraju znanstvene karijere Miroslava Radmana. Ovo što sad radi, definitivno je prelazak u nešto što se ne može zvati znanošću", kaže Đikić i za kraj pojašnjava svoje motive da preko Indexa krene u javnu polemiku s (nekoć) uglednim kolegom.

"Kolege iz Hrvatske šalju mi mailove i smiju se Radmanu, ali to nikad javno ne bi rekli"

"U Hrvatskoj je veliki problem što ljudi šute. Zadnjih dana primam veliki broj e-mailova kolega iz  Hrvatske koji kritiziraju  Radmana i smiju mu se, ali nitko ne želi upozoriti javnost o štetnosti njegovog javnog nastupa". 

U Njemačkoj se odvikao od takvog okruženja u znanstvenoj zajednici.

"To je, na neki način, malo pokvareno: sjede u zapećku, a malo tko ima građanske hrabrosti javno izreći argumentiranu kritiku. Sve to postaje mi teret, najradije bih da mi se hrvatski problemi maknu s leđa, jer imam previše posla u Njemačkoj. Ali, isto tako znam da je kritički nastup znanstvenika, argumentiran, direktan i javan, neophodan za obrazovanje i razvoj društva u Hrvatskoj", zaključio je Đikić.

Pročitajte više