Dragulji i dokumenti koji terete Zagorca su kod Ice Matekovića?

JEDAN od osuđenika za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, Ico Mateković, koji je u zamjenu za bolje uvijete u zatvoru u Lepoglavi Državnom odvjetništvu ponudio nove informacije o slučaju "Dragulji", navodno osim fotografija dragulja, koje je njegov brat Libero Mateković predočio Zagorčevom odvjetniku Zvonimiru Hodaku pokušavši izvući od Zagorca tri milijuna eura, posjeduje i same dragulje za koje tvrdi da mu ih je predao sam Zagorec kako bi ih preprodao za njega.

> Ico Mateković: Prodavao sam Zagorčeve dragulje

> Zagorcu sedam godina zatvora zbog "afere dragulji"

> Mnogi su Zagorcu donosili dragulje: Nestalo i više nego što se mislilo?

Osim fotografija, dragulja i informacija o prodaji, Mateković je, prema pisanju Jutarnjeg lista, DORH-u ponudio i torbu s dokumentima koji Zagorca izravno povezuju s određenim kriminalnim radnjama. O kakvim je točno dokumentima riječ zasad nije poznato, ali su istražitelji provjeravajući Matekovićeve tvrdnje navodno prikupili dovoljno dokaza za otvaranje slučaja "Dragulji 2".

Nema službene potvrde

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak je jučer u razgovoru za Index rekao kako još nije dobio nikakvu službenu potvrdu da se protiv njegovog klijenta na osnovu Matekovićevih navoda pokreće novi postupak.

Za "nove dragulje" Zagorčev odvjetnik je doznao kad ga je posjetio mlađi brat Ice Matekovića te ga je pokušao ucijeniti. "Doznao sam za tu priču kad je Libero došao kod mene i kad je tražio tri milijuna eura. Pokazao mi je fotografije s kojih se, naravno, ništa nije vidjelo. Na fotografijama su bile neke kutijice i u njima nešto što je izgledalo kao crne čokoladice. Te fotografije sam predao policiji", naveo je Hodak.

"Uostalom, ako nekoga želite optužiti, možete bilo gdje nabaviti drago kamenje i fotografirati ga i reći da vam ga je dao Zagorec. Iz svega ovoga ispada da je moj klijent jedna neuravnotežena osoba - prvo je jedne dragulje nudio Hrvoju Petraču, potom druge Ici Matekoviću", rekao je jučer Hodak u razgovoru za Index.

I.M.
Foto: Milivoj Keber/Cropix 

Pročitajte više