Drama oko izbora šefa Studentskog centra: Ravnateljicu čeka sudnica, a rektora optužila za zlouporabu

Screenshot: Google Street View

NEVIĐENA drama odvija se ovih dana u Splitu zbog izbora ravnatelja Studentskog centra u Splitu.

Dosadašnja ravnateljica Gordana Raos, nezadovoljna što joj Upravno vijeće ne želi dati prolaz, i to zbog kaznenog postupka, odnosno, pravomoćne optužnice za zlouporabu ovlasti, optužila je večeras predsjednika Upravnog vijeća prorektora Borisa Maleša i rektora Šimuna Anđelinovića za zlouporabe i nezakonite radnje kojima, kako tvrdi Raos, žele naprasno podmetnuti svog kandidata za ravnatelja iako prema izvješću povjerenstva ne udovoljava uvjetima raspisanog natječaja, dok njoj, koja jedina ispunjava uvjete natječaja, žele onemogućiti još jedan mandat. Nevjerojatno, ali istinito.

Reizabrana dok je bila pod istragom, sada traži još jedan mandat unatoč optužnici

Postupak protiv Raos vuče se već godinama, a donedavnom vodstvu splitskog Sveučilišta to nije bila prepreka joj omogući reizbor prije četiri godine. Optužnica za pogodovanje jednom obrtu, odnosno, odabir bez natječaja nedavno je potvrđena te Raos i vlasniku obrta predstoji suđenje. Unatoč tome, Raos se javila na natječaj za ravnatelja SC Split te je, sudeći po reakciji, vrlo teško podnijela što joj nisu dali zeleno svjetlo za još jedan mandat. 

Raos se u otvorenom pismu upućenom medijima i članovima Senata, koji bi sutra trebali elektronski glasati o odluci Upravnog vijeća, žali kako ima neprijeporne rezultate iz dva mandata, a što potvrđuje i priznanje za izuzetan doprinos razvoju Sveučilišta, posebno u poboljšanju studentskog standarda.

Optužnicu nije spomenula, nego je Maleša i Anđelinovića optužila da se elektronskom sjednicom Senata potvrda o novom ravnatelju želi provući na mala vrata virtualnim putem. Smatra to nedopustivom moralnom i svakom drugom zlouporabom prava i ovlasti, tj. grubom demonstracijom sile rektora i prorektora nad Studentskim centrom i njegovim radnicima. 

Ni studenti je nisu željeli

Raos se potom upušta u razloge uskraćivanja povjerenja, ali i dalje ne navodi kazneni postupak u uznapredovaloj fazi, već spominje optužbe rektora o nesuradnji i financijskom nepodržavanju njegovih projekata.

Raos je otišla korak dalje pa je rektora Anđelinovića optužila za želje za koje ne postoji zakonsko uporište pa navodi da je Studentski centar uvijek transparentno poslovao, za što je primio priznanja, kako od studenata, tako i resornog ministarstva koje ga ističe kao primjer uspješnog poslovanja drugim studentskim centrima.

Mora se priznati, dosta hrabro, s obzirom da Raos čeka sudnica, a ne Anđelinovića. Usto, Raos kao da je zaboravila da joj prilikom izbora 2012. godine studenti nisu dali podršku, jer su bili nezadovoljni srozavanjem studentskog standarda nauštrb golemog povećanja izdataka za plaće sve većeg broja zaposlenika Centra, a o čemu je Index pisao. 

Raos je pozvala članove Senata da budnošću, razboritošću i odgovornošću spriječe zlouporabu rektora i prorektora.

Prorektor Maleš: Raos navodi neistine

Rektor Anđelinović nije htio komentirati istup Raos jer je izbor novog ravnatelja u tijeku te bi se njegovo istupanje moglo protumačiti kao pritisak na Upravno vijeće.

Prorektor Maleš, predsjednik Upravnog vijeća, samo nam je kratko kazao da je Raos navela neistine te da će sutra izabrati najboljeg kandidata koji potom ide po potvrdu u Senat.

To će biti inače treća sjednica Upravnog vijeća po ovom pitanju. Druga je održana danas i na njoj nije prihvaćen izvještaj povjerenstva formiranog od zaposlenika Studentskog centra.

Kako doznajemo, na prvoj sjednici Upravnog vijeća prošlog tjedna nisu imali jedinstven stav oko toga ispunjavaju li svi kandidati uvjete natječaja. Osim Raos, javila su se još dvojica kandidata. Njezin istup shvaćen je kao izazivanje nereda i pokušaj da se zaustavi procedura imenovanja novog ravnatelja.

 

 

Pročitajte više