Drama u splitskom HDZ-u: Kruno Peronja smijenio šefove Upravnih vijeća Doma zdravlja i Higijenskog

DRAMATIČNO popodne u HDZ-u splitsko-dalmatinske županije. Predsjednik Kruno Peronja smijenio je šefove Upravnih vijeća Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo Krešu Sučića i Željka Grčića. Prvog zato što je još prije deset dana zatražio od Peronje da odstupi, drugog zato što nije na čelo Zavoda htio postaviti Kerumovu kandidatkinju Jasnu Ninčević, što je bilo dogovoreno ispod stola s Peronjom.

Marasović bio protiv smjene

Glasanje na Županijskom odboru bilo je stvar formalnosti. Peronja tu još uvijek stvar drži pod kontrolom. Grčića i Sučića smjene nije spasio ni šef Gradskog HDZ-a Dujomir Marasović, koji se suprotstavio Peronjinom diktatu. Za Grčićevog nasljednika bit će predložen Ante Blažić, bivši član županijskog poglavarstva, a na Sučićevo mjesto uskače dožupan Luka Brčić. Smjene bi se trebale formalizirati na sjednici Županijske skupštine kojom predsjeda Kerumov zet Petroslav Sapunar. Upravo su njegovim potpisom Grčić i Sučić postavljeni na čelo Vijeća prije samo dva mjeseca.

Premda su ga tražili, ni Grčić, ni Sučić do Sapunara nisu uspjeli doći. Index ga je također tražio, no od Sapunara se nikakav konkretan odgovor nije mogao dobiti. Štoviše. Začudio se čovjek da ga uopće nešto pitamo. Valjda on bez šefa Keruma ne smije ni pisnuti.

Svi Peronjini poslovi

"Dvadeset godina sam u politici, prošao sam dosta toga, ali ovako nešto ponižavajuće još nisam doživio. Smijenjen sam bez suvislog obrazloženja. Za smjenu nije bilo nikakvog razloga. Održao sam dvije sjednice Vijeća, sve odluke su donijete jednoglasno", kaže Sučić, koji ne misli na ovome stati. Već je pisao šefici stranke, premijerki Jadranki Kosor te je izvijestio o stanju u HDZ-u splitsko-dalmatinske županije.

Nije Sučić od jučer, zna da ga je pozicije koštao izazov koji je Peronji bacio u lice. Prozvao ga je za korupciju i zatražio da objavi sve poslove koje je kao odvjetnik dobio od tijela lokalne uprave kojima rukovode HDZ-ovi dužnosnici. Peronja je isto pitanje dobio i od SDP-ove vijećnice u Županijskoj skupštini. Obećao je očitovati se, a prije toga o tome ni Indexu ništa nije htio kazati.

Otpisani jer nisu htjeli slušati partijski diktat

"Ponosan sam na sve što sam napravio, nije bilo adrese na koju se nisam obratio. Učinio sam sve da zaštitim interese osnivača i vlasnika, tj. Županije. Nadam se da će moj nasljednik imati više sreće u rješavanju milijunskih dubioza u koje je zapao Zavod. Mislim da je svima jasno o čemu se ovdje radi", komentirao je Grčić smjenu.

Pokušao je što je mogao. Upravno vijeće nije imalo potreban kvorum, jer su ga sabotirali Kerumovi ljudi, Baldo Obad i Vlado Dadić. Nije htio poslušati partijski diktat i umjesto Berislava Pelivana postaviti Kerumovu kandidatkinju Jasnu Ninčević. Sve maske su pale prije koji dan kada se na sjednici Stručnog vijeća otkrilo da je upravo Ninčevićka nagovarala članove Vijeća da se ne odazovu Grčićevom pozivu. "Pa zar sam nju trebao imenovati? Osobu koja opstruira rad Vijeća", pita se Grčić.

Do dokumentacije o poslovanju Zavoda nije uspio doći. Pelivan mu je spočitavao nelegalnost, premda je Vijeće konstituirano odlukom Županijske skupštine. Papire mu nikada nije dostavio pa je Grčić zatražio njegovu smjenu. Preduhitrila ga je vlastita stranka. 

Boro i Živko drmaju Zavodom, štiti ih rođo u policiji

Dubioze Zavoda cijene se na nekih 25 milijuna kuna. Sporna su ulaganja u ispostavu u Imotskom. S prvotnih 3,7 milijuna narasla su na gotovo 8 milijuna kuna. U Zavodu se zapošljavalo po babi i stričevima, uglavnom po stranačkim interesima, protivno sistematizaciji. Upitni su i svrha kredita od nekoliko milijuna kuna, selektivno (ne)potpisani zapisnik s posljednje sjednice Upravnog vijeća...

Grčićevom smjenom Peronja želi zaštiti interese utjecajnih HDZ-ovaca, do guše umočenih u brojne afere Zavoda. Šef računovodstva Boro Delipetar uživa podršku svog kuma, bivšeg šefa Županijske skupštine i HDZ-ovog saborskog zastupnika Živka Nenadića.

Zavod se posljednjih mjeseci nalazi pod konstantnom istragom policije i Državnog odvjetništva, no tu se stvari odvijaju puževim korakom, jer politika blokira neovisan i efikasan rad istražnih tijela. Delipetrov rođak i prezimenjak Ante glavni je kadrovik u MUP-u, a nekim slučajem u Zavodu je zaposlena i supruga šefa splitske policije Ivana Merćepa.

Što će reći Jadranka Kosor na sve ovo?

Pročitajte više