Drama u Splitu: Policija čuva direktorske stanove od radnika Jadrankamena

RADNICI bračkog Jadrankamena jutros su se iskrcali u splitskoj gradskoj luci i uputili prema zgradi Uprave na Poljičkoj cesti. Dvjestotinjak radnika stiglo je s obiteljima, a podršku im daju i radnici Konstruktora i Dalmacijavina. Prosvjed osigurava značajan broj snaga reda. Navodno je angažirano čak 400 policajaca, što u uniformi, što u civilu! Točan podatak u Policijskoj upravi nisu htjeli otkriti. 

Radnici nemaju za kruh, a menadžeri uništene tvrtke se vozikaju?

Radnici danas žele preuzeti vozni park, nekih 20-ak vozila, kako bi organizirali proizvodnju na Braču. Ne žele da se njihovim vozilima menadžeri uništene tvrtke voze po Hrvatskoj, dok oni nemaju ni za kruh! Zadnju su plaću dobili 19. studenog prošle godine! Pravo je pitanje kako ljudi preživljavaju!

Firma je trenutno obezglavljena jer je direktor Vedran Vilović dao ostavku nakon prošlotjednog sukoba sa sindikalistima. Za novu prepirku s radnicima nije imao snage. Vođu sindikata Tonča Drpića i ostale dočekao je tek kordon policije. U zgradu nisu mogli jer su vrata zaključana!

Direktora Vilovića prijavili za kršenje Ustava 

"Tražio sam od policije da nam se omogući ulazak u prostorije tvrtke. Mi smo i dalje zaposlenici Jadrankamena i nitko nas ne može spriječiti da uđemo u svoje prostorije. Nisu nam dopustili da skinemo vrata! Direktor Vilović direktno krši Ustav i zbog toga sam otišao u policijsku postaju predati kaznenu prijavu protiv njega", izvijestio nas je Drpić. 

Drži da se problem Jadrankamena može riješiti u sat vremena po modelu Diokija. "Neka vjerovnici preuzmu vlasništvo nad tvrtkom. Ja vas uvjeravam da Jadrankamen u mjesec dana može stati na noge bez ikakvog problema", kaže Drpić.

Radnici će se ulogoriti pred zgradom Uprave i prenoćiti u Splitu

Radnici Jadrankamena ne odustaju od svojih traženja i spremni su za borbu do kraja. Nakon što su poljubili vrata na zgradi Uprave, krenuli su u obilazak direktorskih stanova. Prvo su otišli do stana direktorice prodaje, a oko 15 sati okupili su se pred stanom direktora Vilovića na Mertojaku. Kasnije će pred stan tehničkog direktora. Nisu nikoga susreli. Možda i bolje.

"Vičemo i pjevamo pjesme, a pred svakim ulazom stoji po nekoliko policajaca i ne daju nam unutra", kaže nam Drpić. "Nećemo odustati. Vratit ćemo se poslije do zgrade Uprave i ulogoriti. Split ne napuštamo, i sutra ćemo prosvjedovati. Do kada bude trebalo", odlučan je Drpić.

Državi Jadrankamen ostao dužan više od 33 milijuna kuna! Kako?!

Od jučer je Jadrankamen u stečaju. Ispostavilo se da je firma Brune Orešara državi ostala dužna više od 33 milijuna kuna! Bivši šef Porezne uprave Ivica Mladineo Indexu je potvrdio da je Jadrankamen, kao i Uzor, spadao u red povlaštenih tvrtki, čijim je poslodavcima omogućeno da ne uplaćuju doprinose za plaće! Očito je bila riječ o političkoj odluci!

Ukupno zaduženje prema bankama iznosi preko 300 milijuna kuna, a dugovi Jadrankamena prelaze 100 milijuna kuna. Najveći dio otpada na dug bankama, više od 66 milijuna kuna! Radnici potražuju plaća u iznosu od 3,4 milijuna kuna, a dobavljači 20,1 milijun kuna. Zvuči nevjerojatno da se direktor Vilović tek sad odlučio za stečaj uz ovolike dugove.

Gazda Orešar izvukao milijune, a sada mu je Drpić kriv?

Dugovi, inače, ne čude, s obzirom da je Jadrankamen, uostalom kao i prošle godine propali Uzor, služio Orešaru kao kasica prasica. Gotovina je izvučena, a imovina opterećena hipotekama.

Prošli tjedan splitska policija podnijela je protiv Orešara i bivšeg predsjednika Uprave Jadrankamena Erwina Kutellera posebno izvješće kojim ih sumnjiče za zloporabu položaja i ovlasti te izvlačenje 24,2 milijun kuna. To je, nažalost, samo vrh ledenog brijega, jer se protiv Orešara vodi još čitav niz kaznenih postupaka zbog uništenja Jadrankamena i Uzora.

Nevjerojatno djeluje njegova argumentacija da je za propast Jadrankamena kriv sindikalist Drpić. Isto kao što je vrlo nevjerojatno zvučala i njegova izjava da su mu tajili poslovne rezultate Uzora.

Mrak pada na Dalmaciju, u povijest odlaze Dalmacijavino i Konstruktor?

Sudbinu radnika Orešarovih tvrtki podijelit će, nažalost, i njihove kolege iz Dalmacijavina i Konstruktora, koje im jutros daju podršku.

Vlada je, naime, nedavno odlučila da će Dalmacijavino potjerati u stečaj jer ne vide perspektivu u daljnjem gomilanju gubitaka koji premašuju milijardu kuna.

Konstruktor je, pak, "na ledu", već duže vrijeme. Blokirani su im računi u svim poslovnim bankama, a prije 20-ak dana 700 radnika čak je i obustavilo rad zbog neisplate plaća. Sudbina građevinskog giganta i njegovih zaposlenika krajnje je neizvjesna, kao što je i neizvjesna sudbina velikog broja od 3.500 zaposlenika splitskog škvera.

Upravo gledamo kako se gase posljednji veliki gospodarski subjekti Splita. Nakon što oni odu, neće ostati više ništa.

Pročitajte više