KAOS U VENEZUELI

Dramatičan dan u Venezueli: Puč je ugušen u krvi, ali Maduro je uzdrman

Screenshot: Ruptly

SIGURNOSNE snage venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura jučer su se krvavo obračunale s prosvjednicima pod vodstvom samoproglašenog predsjednika Guaidoa. Prema procjenama aktivista za zaštitu ljudskih prava, u obračunima prosvjednika i snaga sigurnosti ranjeno je 109 ljudi - većina njih gumenim mecima ili kuglicama iz zračnih pušaka.

Ima i ranjenih hicima iz vatrenog oružja

Zdravstvene vlasti u općini Chacao koja je dio Caracasa objavile su da je 32-godišnja žena ozlijeđena metkom tijekom prosvjeda u utorak. Metkom je ozlijeđen i 31-godišnji muškarac.

Prema venezuelskim medijima i treća je osoba ozlijeđena metkom ispaljenim u sukobima u utorak između prosvjednika i snaga rada. 

Vlada je objavila da je vojnik lojalan predsjedniku Maduru ranjen hicima iz vatrenog oružja.

Od 69 ozlijeđenih, prema navodima zdravstvenih vlasti, 41 osoba zadobila je ozljede izazvane gumenim metcima.

Kako je sve počelo?

Podsjetimo, sve je počelo kad se Guaido, koji se još u siječnju proglasio predsjednikom Venezuele i dobio potporu SAD-a i većine zapadnih zemalja, okružio vojnicima u jednoj vojnoj bazi u Caracasu, glavnom gradu ove osiromašene zemlje.

35-godišnji čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u videoporuci obećao je tranzicijsku vladu i slobodne izbore te kraj Madurovog režima. Pozvao je ljude da izađu na ulice i svrgnu Madura. Njegovi pobornici su ga poslušali, ali na ulice su izašli i Madurovi pristaše.

Došlo je i do ozbiljnih incidenata - vojnici odani Maduru pucali su na vojnike odane Guaidou. Društvenim mrežama u popodnevnim satima počela se širiti snimka na kojoj se vidi vojno vozilo kako gazi prosvjednike koji podupiru Guaidoa.

I Maduro i Guaido se sinoć obratili javnosti

No do ozbiljnije eskalacije sukoba ipak nije došlo pa se na ulice Caracasa vratio mir.

Navečer su se i Guaido i Maduro obratili javnosti. 

Venezuelski predsjednik Maduro, koji se pred TV kamerama obratio okružen visokim vojnim časnicima kako bi opovrgnuo tvrdnje o masovnom prelasku vojske na stranu Guaidoa, rekao je da je puč propao.

Bilo je to prvo Madurovo pojavljivanje u javnosti od početka "mirne pobune" koju je objavio Guaido pozivajući vojsku da mu se pridruži u svrgavanju Madura.

Vojska je očigledno ipak ostala lojalna Maduru koji je u gotovo jednosatnom govoru objavio neuspjeh pobune i opovrgnuo tvrdnje američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea da je planirao pobjeći na Kubu, ali su ga od toga odgovorili ruski saveznici.

Guaido poziva na novi prosvjed u sklopu "konačne faze" svrgnuća Madura

S druge strane, Guaido je u snimci loše kvalitete, koja je nastala ne nepoznatoj lokaciji, pozvao narod da i danas izađe na ulice.

Guaido, kojega je dosad podržalo 50-ak država predvođenih Sjedinjenim Državama pozvao je na novi veliki prosvjed u sklopu "konačne faze" za svrgnuće Madura s vlasti. 

"Sutra počinjemo provoditi Operaciju sloboda. Počinjenom konačnu fazu i na ulicama će nas biti mnogo sve dok ne okončamo uzurpaciju", poručio je Guaido kasno u utorak na Twitteru. 

Dodao je da ovo što se događa nije vojni udar, nego "miroljubiva pobuna" protiv tiranina koji se boji pokazati svoje lice narodu Venezuele.

Što sada?

BBC javlja kako su jučerašnji događaji u Venezueli bili dramatični, ali i dalje nije jasno što će se sada događati u toj siromašnoj zemlji. Juan Guaido povukao je smion potez kad je rekao da je vojska na njegovoj strani, a činjenica da je uz njega u tim trenucima stajao Leopoldo Lopez, oporbeni čelnik koji je izvučen iz zatvora, bila je veliko iznenađenje, piše BBC.

No kako je dan prolazio, pojavile su se sumnje i brojna pitanja, od kojih je ono glavno bilo: Tko točno podržava takozvani ustanak? Na to pitanje i dalje nemamo odgovor, piše BBC.

Guaidoov govor emitiran u utorak navečer, u kojem je pozvao svoje pristaše da 1. svibnja izađu na ulice, zvučao je šuplje, navodi BBC u svojoj analizi.

Samoproglašeni predsjednik rekao je da Maduro nema ni poštovanje, ni podršku oružanih snaga iako je sasvim jasno da najviše rangirani generali, čiju podršku Guaido očajnički treba, nisu na strani oporbe.

Mnogi vide jučerašnje događaje kao samo još jedan pokušaj oporbe da preuzme vlast, navodi BBC. No iako Maduro i dalje sjedi u predsjedničkoj palači, njegova budućnost je nesigurna. I sam Maduro je jučerašnji dan opisao kao "intenzivan", ali nema sumnje da će nakon utorka obje strane biti u problemima, zaključuje se u BBC-jevoj analizi.

Pročitajte više