Drašković upozorava zbog nesuradnje s Haškim sudom

MINISTAR vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) Vuk Drašković upozorio je u srijedu da je suradnja s Haškim sudom ključno pitanje za zemlju, jer su sva vrata SCG zatvorena zbog nesuradnje s tim sudom.

"Mi smo na pola koraka da budemo izbrisani s popisa zemalja kojima će se iz Den Haaga ustupati neki predmeti, jer ne izručujemo optužene i slavimo ih kao nacionalne heroje. Sva vrata su nam zatvorena zbog nesuradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Drašković članovima vanjskopolitičkog odbora Skupštine SCG, podnoseći izvješće o radu svog Ministarstva.

Drašković je uz ostalo rekao da SCG ne može inicirati, kako neki predlažu, ni međunarodnu konferenciju o Kosovu zbog "kamena suradnje s Haškim sudom oko vrata".

Haški sud je "početak i kraj svih razgovora" u svijetu, te suradnju s tim sudom treba gledati ne samo kao na međunarodnu, već i nacionalnu obvezu zemlje. Pozicija srbijanske vlade, kazao je, jest dobrovoljna predaja optuženih, ali ako ona izostane, mora se primijeniti zakon i uhititi haške optuženike.

"Na ministarskom sastanku u Bruxellesu nedavno su mi jasno rekli da će nas Europa čekati, ali to čekanje ima granice", kazao je Drašković, dodajući da "ako bi se sutra ispunile obveze prema Haškom sudu, već idućega mjeseca bi SCG ušla u Partnerstvo za mir, a u idućih godinu dana bila bi u predvorju Europske unije".

Pročitajte više