koronavirus u svijetu

Drastično porasla potražnja za oružjem u SAD-u

Foto: EPA

POJAVOM koronavirusa u SAD-u cvjeta i trgovina oružjem. Amerikanci su objavili da je čak 3,7 milijuna građana predalo zahtjev za tzv. "pozadinskom provjerom", odnosno provjerom imaju li pravo na kupnju oružja. To je u ožujku rekordna brojka za njih.

Brojke prodanog oružja u odnosu na ožujak prošle godine već su premašene, a iznose 2,6 milijuna i to je rekord otkad FBI radi provjeru dosjea u Americi, a to radi od 1998. godine. 

Trgovine oružjem uvrštene su na listu ne-nužnih biznisa i naređeno im je zatvaranje u nekim saveznim državama, što je dovelo do pravnih bitaka je li to u suprotnosti s Drugim Amandmanom koji daje za pravo na držanje i nošenje oružja. 

Broj pozadinskih provjera dosjea ne znači da je toliko oružja i prodano, jer ukupna brojka ne kazuje jesu li svi prošli provjeru uspješno.

No rekordne brojke ukazuju na to da se potražnja dramatično povećala. Brojne trgovine oružjem u SAD-u preplavljene su kupcima i dugim redovima čekanja, kao primjerice na Long Islandu u New Yorku. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više