Drnovšek: Nismo u konfliktu s Hrvatskom oko granice

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da Slovenija s Hrvatskom nije u konfliktu oko granice i da to pitanje može biti riješeno bilateralno ili uz pomoć treće strane.

"U odnosima s Hrvatskom problem je nekoliko zadnjih kilometara kopnene granice i granica na moru, ali to je teško nazvati konfliktom jer granica na moru (u vrijeme bivše Jugoslavije) nikada nije postojala", rekao je Drnovšek u razgovoru za poljski dnevnik "Rzeczpospolita" od srijede, koji je prenesen na službenoj internet stranici slovenskog predsjednika.

Drnovšek je u srijedu počeo službeni posjet Poljskoj razgovorima s predsjendikom Aleksandrom Kwasniewskim.

Na pitanje o odnosima s Hrvatskom i pitanju granice, Drnovšek je rekao da su dvije države nacrtom sporazuma o granici iz 2001. godine bile "na dobrom putu" jer on on predstavljao "dobru polaznu osnovu" za rješenje graničnog pitanja.

"To pitanje je rješivo, bilo nastavkom bilateralnih razgovora, bilo uz pomoć treće strane", rekao je Drnovšek.

Dodao je da Slovenija podržava učlanjenje Hrvatske u EU i NATO jer želi graničiti sa stabilnom državom u kojoj će se implementirati zakoni iz europske pravne stečevine.

"Zainteresirani smo da pregovori EU s Hrvatskom započnu što prije, a svim državama u regiji nastojimo pomoći prijenosom svog znanja i iskustava u približavanju Europskoj uniji", rekao je Drnovšek za poljski dnevnik.

Pročitajte više