Drnovšek odbio očitovati se o dilemama oko referenduma

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek odbio je poziv da se na sastanku političkih stranaka opredijeli o dilemama vezanim za organizaciju referenduma o ulasku u Europsku uniju i NATO.

Kako je u utorak priopćeno iz njegova ureda, Drnovšeku ustavni položaj zabranjuje sudjelovanje na ´stranačkoj koordinaciji´ koju je za srijedu sazvao predsjednik oporbenih socijaldemokrata i nekadašnji ministar obrane Janez Janša.

Ustavna komisija parlamenta trebala bi naime ovoga tjedna riješiti dilemu o mogućim ustavnim promjenama koje bi omogućile da izjašnjavanje Slovenaca na referendumima o ulasku u EU i NATO dobije zakonodavno obvezujući, a ne samo konzultativni karakter. To je prijedlog oporbenih socijaldemokrata i demokršćana koji tvrde da je sadašnja vlada premijera Antona Ropa za razliku od prijašnjeg premijera Drnovšeka manje naklonjena ulasku Slovenije u NATO, te da je slabo tempirala referendume najavljene za 23. idućeg mjeseca. Istraživanja naime govore da je vladina kampanja uvjeravanja ´natoskeptičnih´ skupina počela prekasno, a upitan je i sam datum održavanja ključnih referendumskih izjašnjavanja.

´U Sloveniji je na djelu kampanja protiv NATO-a i SAD-a iako su Sjedinjene Države bitno pridonijele slomu fašizma, komunizma i nacizma, a NATO pridonio stabilizaciji Balkana´, naveli su u priopćenju demokršćani bivšeg premijera Andreja Bajuka, a njihov potpredsjednik i nekadašnji ministar vanjskih poslova Lojze Peterle tvrdi:

´Slovenija je pod pažljivim promatranjem međunarodne zajednice koja ne može razumjeti zašto konzultativni, neobvezujući referendumi i zašto 23. ožujka, što je prerano. Nakon dugo vremena ljudi se opet pitaju što se događa sa Slovenijom´, izjavio je Peterle, inače nedavno izabran u konvenciju Europske komisije o budućoj institucionalnoj reformi EU-a.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel replicirao je pak Peterleu, ocijenivši njegove tvrdnje kao izraz oporbenjačke pozicije i ´suprotstavljanja vladi´ izvan stvarnog ´europskog konteksta´.

´Meni kao ministru vanjskih poslova nitko u inozemstvu nije izrazio neslaganja ili kritike u vezi s događajima u Sloveniji´, tvrdi Rupel.

Predsjednik države Janez Drnovšek u ponedjeljak je slovenskim diplomatima okupljenim na godišnjem seminaru u Ljubljani izjavio da se Slovenija ne smije međunarodno izolirati, ali niti dovoditi u poziciju da se opredjeljuje između američkih i europskih pogleda na iračku krizu, dok se premijer Anton Rop ograničio na objašnjavanje slovenske uloge u regiji jugoistočne Europe.

Pročitajte više