Drnovšek prisegnuo kao novi predsjednik

DUGOGODIŠNJI slovenski premijer Janez Drnovšek u nedjelju je navečer na kraćoj svečanosti u parlamentu dao svečanu prisegu kao drugi predsjednik Slovenije od njezina osamostaljenja

U uvodu svoga polusatnog inauguracijskog govora, Drnovšek se zahvalio dosadašnjem predsjedniku Milanu Kučanu na onome što je učinio u proteklih desetak godina na njezinu stvaranju i međunarodnoj profilaciji.

Drnovšek je - obraćajući se zastupnicima i članovima diplomatskog zbora, među ostalim naglasio da očekuje da će Slovenija na kraju njegova petogodišnjeg mandata biti ´prodorna europska država, čvrsto situirana u euroatlantske integracije´, međunarodno prepoznatljiva i profilirana u svijetu demokratskih država, te ekonomski i socijalno uspješna i stabilna.

Drnovšek se založio za vanjsku politiku u kojoj će prioriteti biti u razvijanju odnosa s europskim državama i svjetskim velesilama, te posebno sa susjednim državama, ali i sve aktivniju politiku u jugoistočnoj Europi.

´Odnosi sa svim susjednim državama iz razumljivih razloga zaslužuju prioritetnu pažnju. S Hrvatskom je bila uspostavljena dobra suradnja na multilateralnom području. Bilateralni odnosi su doduše dobri, no još uvijek ostaju opterećeni sa nekim ne do kraja razriješenim pitanjima, naslijeđenima iz nekadašnje zajedničke države iako smo posljednje godine napravili važne korake i u rješavanju tih pitanja´, rekao je među ostalim u svom govoru o vanjskopolitičkim prioritetima države novi slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

Pročitajte više