Drnovšek: Referendum o "izbrisanima" bez smisla i politički štetan

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek u utorak je ocijenio da referendum o pitanju "izbrisanih neslovenaca" što ga je parlament raspisao za 15. veljače "nema smisla" i da je "politički štetan".

"Takav je referendum bez pravnog smisla i politički štetan", izjavio je Drnovšek nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Radom Bohincem i skupinom pravnih stručnjaka.

Ustavni sud prema najavama bi u petak trebao odlučiti o zahtjevu 33 zastupnika parlamenta da referendum proglasi neustavnim, čemu se protivi skupina drugih 30 zastupnika koji su za održavanje referenduma.

Kako je priopćeno iz Drnovšekova kabineta, referendum o "izbrisanima" pretvorio bi se u pitanje poštovanja ljudskih prava, što se ne može dopustiti, ali i povećao netoleranciju i doveo u pitanje ugled države u svijetu.

Drnovšek je u izjavi također pozvao političke stranke da oko pitanja vraćanja prava na domicil u Sloveniji za oko 18.000 "izbrisanih neslovenaca" koji 1991. nisu tražili slovensko državljanstvo postignu politički konsensus.

"Prilika za traženje širokog konsenzusa bit će prilikom donošenja tzv. sistemskog zakona o izbrisanima koji bi integralno i u duhu odluke ustavnog suda regulirao položaj izbrisanih", ocijenio je Drnovšek, dodajući da to treba učiniti što prije kako bi Slovenija "izašla iz pravne i političke zbrke koja je nastala zadnjih mjeseci" oko tog pitanja.

(Hina) fl sd

Pročitajte više