Drnovšek tvrdi da još ima energije unatoč bolesti

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u utorak da će nastaviti sa svojom političkim aktivnostima unatoč indikacijama da je bolest zbog koje je prije šest i pol godina bio hitno operiran napredovala.

"Imam dovoljno energije, a u svijetu je još puno kriza, sasvim dovoljno za iduće dvije godine", rekao je Drnovšek u utorak u telefonskom razgovoru iz Pariza za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Drnovšek je u Parizu sudjelovao na sastanku svjetskih državnika koji pokreću akciju za rješenje humanitarne krize u Sudanu, a uskoro će u New Yorku i sudjelovati na zasjedanju UN-a o krizu u Darfuru.

Kako u utorak navode slovenski mediji, Drnovšek je u zadnje vrijeme dao više izjava u kojima otvorenije govori o svojoj bolesti, a u razgovoru za reviju "Jana" priznao je da liječnici sumnjaju da je možda riječ o metastazama rijetkog oblika tumora zbog kojeg mu je 1999. godine operativno odstranjen jedan bubreg.

Drnovšek je, navode slovenski mediji, imao tzv. kromofobni tumor, kod kojega se metastaze rijetko pojavljuju, ali ako do toga dođe, onda službena medicina na to nema odgovora, pa je Drnovšek jedno vrijeme pribjegavao i alternativnoj medicini i promjeni životnog stila.

Drnovšek, navode mediji, tvrdi da se dobro osjeća i da ima dovoljno energije za nastavak političke aktivnosti.

Slovenski politički promatrači u zadnjih su nekoliko mjeseci primijetili zamjetnu promjenu stila u Drnovšekovu ponašanju i povećanu aktivnost u odnosu na ranije vrijeme.

56-godišnji Janez Drnovšek vodio je od 1992. tri koalicijske vlade kao slovenski premijer, sve do 2002. godine, kad je na izborima izabran za predsjednika Slovenije.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više