Drnovšek u Davosu o problemima regije sa Strobe Talbottom

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek u nedjelju je u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu razgovarao o problemima u regiji i euroatlantskim integracijama sa Strobeom Talbottom, direktorom američkog instituta Brookings, poznatijim po tome što je u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Billa Clintona bio zamjenik državne tajnice Madeleine Albright.

Kako je priopćio Drnovšekov ured, slovenski je predsjednik američkog sugovornika upozorio na sve aktivniju ulogu Slovenije u stabilizaciji regije, gdje su slovenska poduzeća veliki investitori, te izrazio mišljenje kako stabilizaciji regije pridonosi i pozivnica NATO saveza Sloveniji, Rumunjskoj i Bugarskoj da se pridruže toj organizaciji.

Talbott je ocijenio da je situacija u regiji unatoč izazovima mnogo bolja nego prije nekoliko godina, a Drnovšek je na želju sugovornika iznio svoja mišljenja o situaciji u pojedinim državama. Slovenski je predsjednik osim toga izrazio zabrinutost zbog posljedica iračke krize na odnose među saveznicama NATO-a kao i na odluku slovenskih birača koji će 23. ožujka o učlanjenju u NATO odlučivati na referendumu.

Pročitajte više