Drnovšek upozorio na rezultate negativnog glasa na referendumu

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek pozvao je birače da se na referendumu o ulasku u Europsku uniju i NATO pozitivno opredijele na oba referendumska pitanja jer Europska unija osigurava ´ekonomsku perspektivu´, a NATO savez učinkovitu nacionalnu obranu i sigurnost pred ´nestabilnim Balkanom´.

´U slučaju negativnog rezultata referenduma za ulazak u NATO bitno bi oslabio naš međunarodni položaj i nacionalna sigurnost, a neuspjeh bi predstavljao i šok za našu politiku´, izjavio je Drnovšek u nedjelju u dužem razgovoru za slovensku televiziju.

´NATO nam osigurava dugoročnu stabilnost, a Europska unija ekonomsku perspektivu. Ako referendumi propadnu i ako Slovenija ne bude u tim organizacijama, onda ćemo se objektivno naći u nestabilnom dijelu svijeta, u blizini nestabilnog Balkana i novu priliku morat ćemo čekati najmanje deset godina ili više´, rekao je Drnovšek.

Slovenski predsjednik rekao je kao argument za učlanjenje u NATO - čemu se u Sloveniji protivi dio javnosti i nevladinih udruga - da neutralnost ne može biti opcija i da je članstvo u toj organizaciji jeftinije jer bi gradnja vlastitog učinkovitog obrambenog sustava stajala mnogo više.

Drnovšek je zanijekao medijske spekulacije da SAD od Slovenije očekuju djelatniji angažman u vezi s iračkom krizom.

´SAD ne očekuju da će slovenska vojska sudjelovati u vojnim akcijama. Očekuje se da ćemo sudjelovati u akcijama održavanja mira, kao u BiH, možda u akcijama deminiranja i na području saniteta. Nema očekivanja da vojno sudjelujemo u akcijama, nego u rekonstrukciji´, rekao je Drnovšek, dodajući kako je to slično onome što je Slovenija činila u ´jugoistočnoj Europi´.

Drnovšek je dodao kako Slovenija uključenjem u EU i NATO može dobiti ulogu koja će nadmašiti njenu veličinu ´slično Irskoj ili Luksemburgu´.

Pročitajte više