DRNOVŠEK UPUTIO PARLAMENTU PRIJEDLOG ZA MANDATARA

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek službeno je u srijedu poslijepodne uputio parlamentu prijedlog da za mandatara nove vlade izabere Janeza Janšu, predsjednika Slovenske demokratske stranke.

"Nakon obavljenih konzultacija predsjednik Janez Drnovšek u srijedu je parlamentu dao prijedlog da kao kandidata za predsjednika vlade izabere gospodina Janeza Janšu", navodi se u kratkom priopćenju koje je objavio Drnovšekov ured.

Janša se prije toga sastao s Drnovšekom i izjavio da su konstatirali kako Janšina kandidatura za predsjednika vlade uživa dovoljnu potporu parlamentarnih zastupnika.

Prema Janšinim riječima, parlament bi o prijedlogu mogao glasovati početkom idućeg tjedna. S obzirom da glasovanje mora biti izvedeno u roku od sedam dana od podnošenja kandidature u parlament, zastupnici o Janši kao predsjedniku nove vlade moraju donijeti odluku najkasnije do srijede idućeg tjedna.

Kako navode slovenski mediji najvjerojatnija koalicija koju će formirati Janša bit će koalicija triju stranaka desnog centra, kojoj će se pridružiti Demokratska stranka umirovljenika DESUS i koja bi ukupno imala 49 zastupnika u parlamentu. Riječ je o formuli "3 plus 1" jer upravo DESUS osigurava parlamentarnu većinu trima desnim strankama koje u parlamentu imaju 45 glasova od 90 zastupničkih mjesta.

Janša je u srijedu najavio i razgovore s Liberalnom demokracijom Slovenije (LDS) dosadašnjeg premijera Antona Ropa i Udruženom listom socijalnih demokrata (ZLSD), ne isključujući ni njihovu podršku, no razgovori će vjerojatno biti usmjereni na što brži prijelaz vlasti, jer sadašnja vlada po ustavu nastavlja obavljati tekuće poslove sve do izbora nove.

Janez Janša rođen je 17. rujna 1958. godine u Ljubljani. Diplomirao je studij obrane na Fakultetu društvenih znanosti, a u slovenskoj je politici od druge polovice devedesetih godina, osobito kao politički disident. U prvoj demokratski izabranoj vladi 1990. godine obnašao je dužnost ministra obrane i bio istaknuti akter u ratu za slovensko osamostaljenje. Dvije godine bio je ministar obrane i u koalicijskoj vladi Janeza Drnovšeka koja je djelovala od 1992. do 1996. godine. Položaj ministra obrane imao je i u takozvanoj prijelaznoj vladi Andreja Bajuka koja je na vlasti bila pet mjeseci prije redovnih izbora krajem 2000. godine.

Janša se 1992. godine pridružio Socijaldemokratskoj stranci Slovenije (SDSS) koju je vodio Jože Pučnik. Predsjednik iste stranke koja je kasnije preimenovana u Slovensku demokratsku stranku (SDS) postao je 1993. godine. Na parlamentarnim izborima 3. listopada ove godine SDS je osvojila 30 mjesta u parlamentu, a na taj način i relativnu većinu koja joj omogućava formiranje nove vlade.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više