Dron ubio dva džihadista u Jemenu dok su se vozili na motoru

Ilustracija: 123rf

DVOJICA navodnih pripadnika džihadističke mreže al Qaede, među kojima je lokalni vođa organizacije, ubijena su u napadu bespilotnom letjelicom u središtu Jemena, rekao je u subotu za AFP sigurnosni čelnik.

Sjedinjene Države se jedine koriste bespilotnim letjelicama u Jemenu, gdje redovito napadaju al Qaedu na arapskom poluotoku (AQPA) koju smatraju najopasnijim ogrankom džihadističke mreže.

Napad dronom događa se dok jemenske specijalne snage vode novu operaciju protiv džihadističke mreže na jugoistoku Jemena.

Na meti napada bespilotnom letjelicom bila su "dvojica boraca al Qaede (...) na motociklu" u pokrajini Baidi, u središtu zemlje, rekao je jemenski čelnik.

SAD je pojačao napade na AQPA-u nakon dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću u siječnju 2017.

Al Qaeda je proširila svoj utjecaj u Jemenu zahvaljujući kaosu nastalom u građanskom ratu koji hara zemljom više od tri godine i u kojemu sudjeluju provladine snage koje vojno podupire Saudijska Arabija i pobunjeni Houthi kojima pomaže Iran i koji su zauzeli velik dio teritorija, pa tako i prijestolnicu Sanu.

U subotu su dvojica pripadnika specijalnih jemenskih snaga ubijena a više ih je ranjeno u sukobu s borcima al Qaede u pokrajini Hadramoutu, na jugoistoku zemlje, rekao je vojni čelnik.

U jemenskom ratu izginulo je više od 9.200 ljudi od početka intervencije arapske koalicije pod saudijskim zapovijedanjem u ožujku 2015., što je prouzročilo najtežu humanitarnu krizu u svijetu, navodi UN.
 

Pročitajte više