Druga generacija kontakt policajaca završila obuku

SVEČANOM dodjelom uvjerenja danas je u Ravnateljstvu policije dovršena obuka 34 kontakt policajca iz Vukovarsko-srijemske županije, prve regije u kojoj se u projekt "Policija u zajednici" istovremeno uključilo više policijskih postaja.

Pilot projekt "Policija u zajednici" pokrenut je sredinom travnja, kada su se prvi kontakt policajci, koji bi u suradnji s građanima trebali rješavati probleme bitne za sigurnost lokalne zajednice, pojavili na ulicama Zagreba, Splita, Rijeke, Siska i Požege.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin najavio je kako bi početkom iduće godine svi hrvatski gradovi trebali dobiti svoje kontakt policajce.

Policajci iz Vukovarsko-srijemske županije druga su generacija obučena za taj projekt, zasnovan na partnerstvu policije i zajednice, a što je, kako je istaknuto, postavljeno kao "dugoročno strateško opredjeljenje MUP-a".

Kako se pilot projekt u pet gradova pokazao vrlo uspješnim druga generacija kontakt policajaca školovana je i dva mjeseca prije predviđenog roka, kazao je Lučin.

Dodao je kako će raspoređivanjem novih kontakt policajaca u Vukovaru, Vinkovcima, Iloku i Županji projekt "Policija u zajednici" u toj županiji prestati biti pilot projekt.

"Policija bi što prije trebala postati istinski javni servis građana", kazao je Lučin, ocijenivši kako je "Policija u zajednici" jedan o rijetkih projekata koji ima potporu cijele javnosti.

Završnoj svečanosti obuke, uz policijske dužnosnike, prisustvovali su i gradonačelnici gradova u kojima će raditi novi kontakt policajci, te župan Vukovarsko-srijemski Nikola Šafer.

Čestitajući polaznicima 11-dnevnog policijskog tečaja, Šafer je rekao kako policija mora u potpunosti postati dio lokalne zajednice i štit njene sigurnosti.

Izobrazba druge generacije kontakt policajaca, koja je provedena na Policijskoj akademiji u Zagrebu, sastojala se od 85 nastavnih sati. Kod polaznika su posebno razvijane komunikacijske, pregovaračke i organizacijske vještine, poznavanje lokalne samouprave i metode prevencije kriminala.

Pročitajte više