Drugi pokušaj zaduživanja: Tehnička vlada sljedeći mjesec izdaje obveznice na domaćem tržištu

Foto: Hina

NAKON što je nedavno propalo izdanje obveznica u inozemstvu, tehnička vlada planira zaduženje na domaćem tržištu.

Kako doznaje Reuters od neimenovanog izvora iz Vlade, izdanje obveznica trebalo bi se provesti u srpnju, a detalji će biti poznati početkom mjeseca.

Izdanje novih obveznica nije iznenađenje s obzirom na to da Hrvatskoj 22. srpnja na naplatu stiže 3,5 milijardi kuna.

Hrvatska je prošlog mjeseca odustala od izdanja obveznica na inozemnom tržištu u iznosu od milijardu eura zbog previsokih kamata.

Investitori su tražili kamatu od preko pet posto zbog političkog rizika, odnosno nestabilne vlade.

Prošle godine kamate su bile 3 posto

Ministar financija Zdravko Marić početkom lipnja rekao je da odgoda izdavanja euroobveznice ne dovodi u pitanje ništa što se tiče proračunskog procesa.

"Od poznatijih stavki proračuna poput mirovina, plaća, socijalnih i inih transfera, servisiranja naših obveza, sve je u skladu s planom", rekao je tada Marić.

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto. To je bilo najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, gdje su kamate vrlo niske zbog labave politike Europske središnje banke.

Hrvatska ulazi u fazu visokih otplata javnog duga će u sljedećih deset godina za kamate i glavnicu izdvajati u prosjeku oko 19 milijardi kuna godišnje.

Pročitajte više