Drugi put odgođen stegovni postupak protiv Krunoslava Canjuge

DRŽAVNOvijeće (DOV) drugi je put odgodilo stegovni postupak protiv Krunoslava Canjuge, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru i bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika, zbog neuredne dostave.

Stegovni postupak protiv Canjuge pokrenut je u srpnju prošle godine zbog povrede službene tajne i nanošenja štete ugledu državnog odvjetništva. Ročište sazvano za rujan odgođeno je jer je Canjuga izostanak opravdao bolešću.

Jedan poziv za današnje ročište DOV-u se vratio kao neuručen, a o sudbini drugoga poziva nema povratne obavijesti, rekla je predsjednica DOV-a Zlata Hrvoj Šipek.

Canjugin odvjetnik Mate Matić rekao je da je telefonom obavijestio svog branjenika o stegovnom ročištu, ali da Canjuga nije mogao doći zbog bolesti, pa je predložio odgodu zbog nepostojanja zakonskih uvjeta za vođenje postupka.

Lazo Pajić, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, kao stegovni tužitelj smatrao je da postoje uvjeti da se ročište održi jer se Canjuga očitovao o stegovnim djelima koja mu se stavljaju na teret prilikom odlučivanja o pokretanju stegovnog postupka. Tada je Canjuga negirao sve optužbe.

Stegovno ročište je odgođeno i nastavit će se 10 veljače.

Predsjednica DOV-a rekla je odvjetniku Matiću da se ta obavijest smatra i urednom dostavom poziva njegovu branjeniku, a naloženo je i da se DOV-u dostavi liječnička dokumentacija o Canjuginoj bolesti.

Uz stegovni postupak protiv Canjuge od svibnja se vodi i kazneni postupak na temelju kaznene prijave USKOK-a. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda krajem srpnja je zaključilo da postoje okolnosti za pokretanje istrage protiv Canjuge zbog osnovane sumnje da je kao zagrebački županijski državni odvjetnik počinio kazneno djelo primanja mita i odavanja službene tajne zajedno s odvjetnikom Mirkom Batarelom kojega se sumnjiči za davanje mita.

Protiv te odluke podnesena je žalba Vrhovnom sudu jer Canjugin odvjetnik smatra da se kao dokaz protiv Canjuge ne mogu koristiti podaci dobiveni tajnim prisluškivanjem Mirka Batarela. Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi.

Prema odluci DOV-a, Canjuga je do završetka kaznenog postupka privremeno suspendiran s dužnosti zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru, koju obnaša od svibnja prošle godine, kada je nakon izbijanja afere s Batarelom dao ostavku na državnodvjetničku dužnost u Zagrebu.

(Hina) ggrb az

Pročitajte više