PRVO SAUCHA, SADA VRDOLJAK Drugi put u dva mjeseca vladu Andreja Plenkovića spašava oporba

Foto: Fah/Hina

DVA puta u dva mjeseca vladu Andreja Plenkovića spašavaju oporbeni zastupnici. Prvi put se radilo o bivšem SDP-ovcu, Tomislavu Sauchi, dok se ovoga puta radi o HNS-u.

HDZ je 4. svibnja uspio skrpati 76 zastupnika koji su glasali za potporu ministru financija, Goranu Mariću. Glas koji je prevagnuo bio je onaj Tomislava Sauche, koji je tada izjavio kako bi radije da ga se pamti po glasanju za Marića, nego po privođenju u Remetinec u sklopu afere Dnevnica.

Saucha spasio vladu dva puta u dva dana

Tog jutra je došao u sabor u kojemu je sjedio do popodnevnih sati, kada je digao ruku za ministra financija, Gorana Marića.

Sutradan je predsjednica Grabar-Kitarović održala konzultacije sa saborskim zastupnicima, na kojima se Saucha nije pojavio zbog teškog zdravstvenog stanja. Stoga je s njom porazgovarao telefonski, a potom je, samo koji sat kasnije, ozdravio, došao u sabor i digao ruku za tada novog predsjednika sabora, Jandrokovića. Tako je Saucha spasio vladu HDZ-a dva puta u dva dana.

Mjesec dana kasnije spašavanje je nastavio Ivan Vrdoljak, a nakon njega i većina u njegovoj stranci.

Spašavanje nastavio HNS

U HNS-u se gotovo mjesec dana govorilo kako nema suradnje niti razgovora s HDZ-om, što nije trebalo čuditi jer se radilo o stranci koja je pokrenula pitanje nepovjerenja vladi i glasala protiv ministra financija Marića.

Potom je jedan tvit Ivana Vrdoljaka, pred drugi krug lokalnih izbora, otkrio kako stvari zaista stoje. Tvit za koji se vjeruje kako je naštetio Anki Mrak Taritaš u borbi za Zagreb doveo je i do ostavke Ivana Vrdoljaka. U njemu je Vrdoljak poručio kako će doći do reforme obrazovanja, makar mu to bilo zadnje u politici, čime je potvrdio nagađanja kako razgovara s Plenkovićem o ulasku u vladu u zamjenu za Ministarstvo obrazovanja.


Vrdoljak je ipak nakon velikog poraza HNS-a na lokalnim izborima na Predsjedništvu stranke rekao kako je spreman ponuditi svoju ostavku, što je naposljetku i učinio. Također je objavio kako je stranci preporučio da ne koalira s HDZ-om (?!), ali Središnji odbor stranke je sinoć ipak odlučio da će ići u koaliciju.

"Središnji odbor nije prihvatio odluku Predsjedništva, 78 glasova je bilo "ZA" da se ide u pregovore s HDZ-om na temelju platforme koju smo iznijeli", poručio je sinoć Štromar novinarima.

Još tog jutra HNS se hvalio kako je postao velika stranka koja je odbila ogromne ponude od strane HDZ-a i kako neće ući u vladu, a do kraja dana su spasili vladu Andreja Plenkovića.

Tako će sada ista stranka koja je glasala za nepovjerenje ministru Mariću sjesti s njim u vladu. Stranka koja je u saboru podnijela zahtjev za nepovjerenjem vladi sada ulazi u tu istu vladu.

Pročitajte više