Trump smatra da Europa duguje NATO-u. Što će napraviti ako postane predsjednik?

Foto: EPA

Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton, vjeruje da će Trump pokušati pronaći način da SAD izvede iz NATO-a, prenosi Washington Post.

Ovog mjeseca Trump je izjavio da bi Rusiji dopustio da radi što god želi s NATO-ovim članicama koje ne pokrivaju NATO-ove naputke o vojnim ulaganjima. Trump je na društvenim mrežama napisao da prijeti izlaskom iz NATO-a kako bi uvjerio druge članice da povećaju ulaganja u vojsku. "Neće to napraviti ako ih se ne pita", napisao je Trump prije tjedan dana. "A ako ne, Amerika prva!"

Europski ambasadori i diplomati pribojavaju se mogućeg Trumpovog drugog mandata. Analitičari pokušavaju dokučiti koga će Trump postaviti na ključne pozicije. Pribojavaju se da to neće biti ljudi poput Pompea i Boltona, koji su ranije uvjeravali Trumpa da ne provodi nagle poteze, već ulizice koji se neće truditi suzdržavati ga u namjerama.

Kongres izglasao zakon, Trump neće moći samostalno izvući SAD iz NATO-a

Krajem prošle godine, Kongres je izglasao zakon koji sprječava da predsjednici unilateralno povuku članstvo u NATO-u. Od sada za to su potrebne dvije trećine Senata.

Kao odgovor na rusku aneksiju Krima još 2014., članice NATO-a složile su se da će ulagati 2% svojeg proračuna na obranu. Do 2023. države najbliže Rusiji, poput Poljske i Finske, ispunile su taj dogovor. Ispunile su ga i SAD i Velika Britanija. Francuska ga je gotovo ispunila ulažući 1,9% proračuna, a Njemačka je dostigla ulaganje od 1,65% proračuna.

Trump smatra da Europa "duguje" NATO-u

Trump smatra da se radi o neispunjavanju obećanja, a ta ulaganja ispod očekivanja su mu glavni argument za nezadovoljstvo s NATO-m. Jason Miller, glasnogovornik za Trumpovu kampanju, kritizirao je Bidena jer je u doba rata dopustio da europske države iskorištavaju SAD.

H.R. McMaster, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, opetovano je govorio Trumpu da je ulaganje od 2% proračuna smjernica, odnosno cilj, a ne uvjet. Nijedna država formalno ne duguje taj novac SAD-u. 

Na samitu članica NATO-a 2018., Trump je neposredno pred govor pozvao savjetnika Boltona za stol i pitao ga: "Bismo li trebali napraviti povijesnu odluku i izaći iz NATO-a?" Bolton je odgovorio da dođe do te crte, ali da je ne pređe.

Sastanak je počeo te se govorilo o Ukrajini i Gruziji. Trump je prekinuo raspravu i zatražio da vođe istog trenutka udvostruče svoje ciljeve ulaganja u vojsku, inače će "napraviti svoju stvar". Trump je potom prozivao vođe jednog po jednog, govoreći da, usprkos tome što su prema njemu dobri, to ne pokazuju ulaganjem u vojsku. Vođa NATO-a, Stoltenberg, pokušao je smiriti situaciju, a američki predsjednik napustio je sastanak, proglasivši pobjedu.

Budućnost NATO-a

Čak i bez formalnog izlaska, drugi mandat Trumpa mogao bi značajno promijeniti odnose u NATO-u. Njegov stav o nedovoljnom ulaganju u vojsku postao je popularan među analitičarima vanjskih politika iz redova republikanaca. 

Novi konsenzus oko stava prema NATO-u artikulirao je bivši šef Pentagona, Christopher C. Miller, na Projektu 2025, koaliciji preko 90 konzervativnih grupa koje je okupila zaklada Heritage, da bi osmislili planove za sljedeću republikansku administraciju. Miller je predložio da se "NATO transformira tako da saveznici SAD-a mogu isporučiti većinu konvencionalnih snaga koje su potrebne za suzbijanje Rusije, a da se istovremeno smanji prisutnost američkih snaga u Europi."

Čak i ako je članica NATO-a napadnuta, jedina osoba koja može narediti američkoj vojsci da krene u rat je američki predsjednik; ne postoji članak u pravilniku koji bi ga na to mogao pravno natjerati. Ako Trump odluči da neće braniti teritorij NATO-a, Savez će izgubiti moć odvraćanja, od čega posebno strahuju europske države koje graniče s Rusijom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potiče razvoj vojske u sklopu Europske unije, ali se s time ne slažu sve članice.

Vođa NATO-a, Stoltenberg, odgovorio je na Trumpove komentare: "Moramo slušati i zapamtiti da kritike nisu uperene izravno na NATO, već na činjenicu da članice ne troše dovoljno na NATO." Nije se osvrnuo na činjenicu da je Trump rekao kako bi dopustio rusku invaziju na članice koje ne ulažu 2% proračuna u vojsku.

Pročitajte više