Drugo lice Južne Afrike: 20 dječaka umrlo od sepse nakon postupka masovnog obrezivanja

20 DJEČAKA je umrlo, a još 60-ak ih je spašeno u posljednji čas nakon nestručno izvedenog postupka obrezivanja penisa u nesterilnim uvjetima u provinciji Istočni Cape u Južnoafričkoj republici, objavili su lokalni mediji.

Dječaci su kao pripadnici ilegalne i neregistrirane "škole inicijacije" u posljendnjih 10-ak dana bili prisiljeni na obrezivanje kao obred ulaska u svijet odraslih, no za 20-oricu je obred završio smrću zbog trovanja krvi kao posljedice nestručno izvedenog zahvata, a ostali su dječaci zbog sepse u raznim stadijima i teške dehidracije završili u bolnici i životi su im spašeni u posljednji trenutak. Četvorici dječaka kirurzi su zbog uznapredovale sepse morali posve odstraniti genitalije.

Obrezivanje vrše samozvani kirurzi u prašnjavim seoskim kolibama

Britanski BBC prenosi kako je pojava ilegalnih "škola inicijacije" vrlo česta u Južnoafričkoj republici, a najčešće ih vode nestručne i neregistrirane osobe koje nemaju ni osnovno medicinsko znanje te su smrtni ishodi postupaka obrezivanja, koji se vrše u neprikladnim i nesterilnim uvjetima vrlo česti.

Ranije ovoga tjedna uhićen je jedan 55-godišnji vlasnik takve škole, koji već ima niz kaznenih prijava za isto djelo, no svaki puta se iznova vraća svojoj djelatnosti. U njegovoj je školi od posljedica nestručnog obrezivanja do sada umrlo 20-ak dječaka, a 15-orici su amputirane genitalije.

Inicijaciju u svijet odraslih neki dječaci uopće ne prežive  

Postupak obrezivanja penisa čest je u većini plemenskih zajednica na jugu Afrike i dio je tradicionalnog obreda prevođenja dječaka u svijet odraslih muškaraca, no zbog činjenice da obrezivanje u većini slučajeva vrše nestručni i samozvani seoski kirurzi priručnim instrumentima i u nesterilnim uvjetima, sepsa i trovanje krvi, a nerijetko i smrt česte su posljedice takvih inicijacija. Samo prošle godine zabilježena je smrt 91 dječaka, a na stotine su završile u bolnicama zbog komplikacija koje su se razvile nakon tih zahvata.

Policija napominje kako je kazneni progon samozvanih seoskih kirurga vrlo težak, jer u ruralnim sredinama vlada nepisani "zakon šutnje" koji štiti te ljude, a obitelji umrlih ili osakaćenih dječaka pod pritiskom okoline rijetko se odlučuju optužiti ih da su skrivili smrt njihovog djeteta.


 

Pročitajte više