Druidi postaju priznata religija?



DRUIDI će uskoro biti priznati kao službena britanska religija te će time postati prva paganska vjera koja je stekla status religije u Velikoj Britaniji.

Komisija za vjerska pitanja Velike Britanije je nakon pune četiri godine razmatranja prihvatila zahtjev druidskih svećenika da obožavanje duhova prirode, staro nekoliko tisuća godina, prihvate kao službenu religiju. Osim duhovne važnosti, odluka nosi i određene financijske pogodonosti, jer će udruženje druidskih svećenika osloboditi i plaćanja poreza.

Druidska vjera, izrasla iz keltske mitologije, jedna je od najstarijih na tlu Britanije, a poznata je i izvan granica Otoka, jer su se druidski svećenici u prošlim stoljećima širili i ostalim dijelovima Europe. Druidi slave više bogova, a posebno obožavaju duhove prirode za koje vjeruju da nastanjuju zemlju i izlaze iz prirodnih pojava poput oluja i gromova. Slave i mjesta poput planina, rijeka i jezera, a vjerske proslave i rituali vezani su uz prelaske godišnjih doba.

Druidi su bili dobri poznavatelji magije, astrologije i mističnih moći biljaka i životinja, a jedno od najsvetijih druidskih mjesta i središte okupljanja druida iz cijeloga svijeta jest Stonehenge, mistična megalitska kamena građevina izgrađena prije više tisuća godina u Amensburyju u okrugu Wiltshire, čija svrha još uvijek nije posve razjašnjena. 

Pročitajte više