Društvo baletnih umjetnika o vrijeđanjima balerina

HRVATSKO društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) ocjenjuje da je javno iznošenje problema vezanih uz rad baleta HNK u Zagrebu "nanijelo nenadoknadivu štetu i pojedinačnim hrvatskim baletnim umjetnicima i baletnoj umjetnosti u cjelini".

HDPBU u današnjem priopćenju ističe da izlaženje u javnost s problemima koji su se pojavili u HNK nikako ne pridonosi prosperitetu i dignitetu baletne umjetnosti, na kojima su, podsjećaju, njihovi članovi sustavno radili.

U nekim tiskanim medijima objavljeno je da ravnatelj Baleta HNK Dinko Bogdanić najgorim psovkama neprestano vrijeđa i ponižava plesače svog ansambla, a reagirala je i udruga B.a.B.e. koja to smatra verbalnim i spolnim uznemiravanjem.

Društvo drži da se ti problemi trebaju rješavati kroz institucije sustava, odnosno unutar HNK, a ne u javnosti.

Kao dva problema baletnih plesača Društvo izdvaja njihovo nedefinirano radno vrijeme i narušene međuljudske odnose između dijela baletnog ansambla i ravnatelja Baleta.

Društvo izvještava da bi se uskoro trebao potpisati novi granski kolektivni ugovor koji bi trebao riješiti problem radnog vremena, dok drugi problem treba riješiti "dijalogom, komunikacijom i smirivanjem strasti", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HDPBU-a Svebor Sečak.

Pročitajte više